woensdag 11 juni 2014

Japanse tradities: samen drinken

Het is mij van diverse kanten wel duidelijk geworden dat men in de Aziatische culturen uiterst beheerst overkomt, maar dat men op het gebied van alcohol aardig los kan gaan. Ik hoor verhalen uit Korea, maar ook van Japanners is dit bekend. De nieuwjaarsrituelen in de dojo (Kagami biraki) behelzen niet alleen een training, maar ook het aanslaan van een vat sake (酒, rijstwijn)... en het was nog lang 'gezellig' op de mat.

Nu kwam ik ergens een verhaal tegen waarin van het drinken van sake een soort ritueel/etiquette gemaakt werd, zoals Japanners dat wel vaker doen. Er gaat het verhaal dat de bekende kleine sake-bekertjes (choko,猪口) zo klein zijn, omdat je sake bij voorkeur samen drinkt. En dan is er de sociale verplichting dat je attent bent op elkaars choko, zodat je de ander meteen bijvult als die 'droog' komt te staan. Een kwestie van medeplichtigheid aan elkaars dronkenschap beleefdheid. Dit alles is onderdeel van de band met elkaar, want juist dit soort rituelen scheppen een kizuna (絆, verbond).

Zoals bij alle vormen van alcoholmisbruik, zit er een stuk tragiek onder. De sake wordt wel eens vergeleken met tranen. Door de sake bij elkaar in de schenken, deel je ook elkaars verdriet en dat geeft uiteraard ook een band. 

Het is mooi om Japan te idealiseren. Maar de werkelijkheid is wel anders, zoals ik gisteren ook al schreef. Net als bij ons. De schitterende budo-clichéfilm 'The Karate Kid' heeft ook het Japanse verdriet niet vergeten. De archetypische sensei Mr. Miyagi treurt ook om zijn gestorven vrouw. Wat doet hij op haar verjaardag? Juist ja. Wat de meesten zich niet herinneren van die film: zich bezatten. 

Niet alle Japanse rituelen verdienen navolging. Het is bij alles zaak om juist onderscheid te maken. En dus ook door de mythe van sake-kizuna maar snel heen te prikken. Er zijn betere manieren om partners van elkaar te worden, en elke judoka die vrienden op de mat wordt door samen te trainen, weet wat daarmee bedoeld wordt. En daarbij is beheersing zeker zo belangrijk als je partner zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten