woensdag 18 juni 2014

Vallen en de jackpot


Sommige mensen maken grapjes die mij als judoka meteen de wenkbrauwen doen fronsen. Deze dus, van 'humorland'. Verder een leuke site hoor ;-)

Allereerst weet een judoka dat vallen bij judo helemaal geen pijn doet, als er maar wederzijdse controle is. Vallen is zelfs leuk. Vallen is eigenlijk de jackpot in judo. Voor tori die er een ippon mee kan scoren, en uke die even dat heerlijke gevoel van vrijheid heeft. Wilden we niet allemaal een keer vliegen als een vogel? Ga op judo en je maakt je dromen waar!

Maar dan die jackpot. Natuurlijk maakt een permanent financieel tekort niet gelukkig. Vrijheid van geldzorgen is een groot goed. Maar geld maakt ook niet gelukkig. Hebzucht is een echte valstrik en wie er in vallen, verliezen hun vrijheid en hun geluk. Ik snap goed waarom mensen meedoen aan loterijen. Allemaal zeggen ze dat ze het goed zouden besteden. Maar het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. Sterkere benen dan die van tori die door zijn knieën moet voor tsurikomi goshi om een kleinere dikkerd te werpen. Na de plotselinge publieke rijkdom staan de aasgieren likkebaardend om je heen. Iedereen wil je vriend wel zijn, maar vraag niet waar die vrienden zijn als de (jack)pot leeg is.

Soms zijn leuk bedoelde plaatjes op websites dan ook niet zo slim bij nader inzien. Laat maar vallen. Op de mat. Dat vallen geeft meer vrijheid dan als de jackpot op je muts valt. Geluk en vrijheid zijn met geen geld te koop.

N.B. Ik doe niet mee aan loterijen, tenzij bijvoorbeeld van de Zonnebloem. Maar dat is dan ook niet om te winnen, maar om te steunen. Verder neem ik liever wat ukemi op de mat, maakt me veel gelukkiger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten