donderdag 18 september 2014

Cor van der Geest versus Ben Sonnemans en de JBN. Wat een soap.

De voormalige technisch directeur van de JBN, Cor van der Geest, meent in een interview met RTV Noord-Holland even flink te moeten natrappen naar zijn inmiddels ontslagen opvolger, Ben Sonnemans. En tegen de JBN. "Er gebeuren nu dingen waarvan ik zeg zo moet dat niet." God heeft gesproken. Amen.

Hoe unfair kun je zijn... over judopolitiek gesproken: Cor van der Geest versus Ben Sonnemans en de JBN. Wat een soap....

Meneer voelt zich in de maling genomen - d.w.z. trekt het op zijn eigen persoon dat de JBN met NOC*NSF een andere koers is gaan varen rond het centraal trainen. Hey Cor, het gaat niet over jou hoor! Neem een goeie borrel, kijk er van een afstandje tegenaan en je snapt dat niemand 'jou' in de maling heeft genomen. Ze hebben hooguit jouw keuzes niet overgenomen. Mag dat? Of denk je dat er mensen zijn die jou als persoon niet meer zagen zitten? Dat er kwade opzet in het spel zou zijn? Hoe zou dat toch kunnen?

Meneer openbaart nu meteen even aan de wereld dat zijn 'vriend' Ben Sonnemans een hele andere koers is gaan varen en schijnbaar nooit meer met zijn oude leermeester, opa Cor, heeft overlegd. "Ben heeft nooit met mij overlegd. Ik snap daar helemaal niets van." Foei foei, zo klappen we niet uit de school hè! Zoiets doe je niet, alsof je daarmee wilt zeggen dat Ben dat wél had moeten doen, of de JBN nog op audiëntie had moeten komen voor advies bij opa Cor, in eigen woorden iets van: "Zo moet dat niet!"Nee zeg, dit is alsof prinses Beatrix publiek gaat mopperen op haar zoon dat hij niet genoeg naar mammie luistert en dan zegt: "Er gebeuren nu dingen waarvan ik zeg zo moet dat niet."

Meneer denkt er over om de publiciteit te zoeken met wat hij er van denkt. Gaan we ook nog een beetje druk willen zetten? Na anderhalf jaar nog één keer de hele judowereld vertellen hoe geweldig je eigen ideeën waren (en hoe je die er zelf hebt doorgedrukt misschien?) ... terwijl je nét hebt opgemerkt dat jouw ideeën blijkbaar zijn afgeserveerd? Weet je, dat noemen ze in gewoon Nederlands 'drammen'. Daarmee maak je geen vrienden. Normaal gesproken.

Het is kleinzielig, unfair en zelfs onbehoorlijk. Wat een trieste soap.

Welnu, meneer van der Geest. Waarom ben je niet gewoon een keer écht eerlijk en geef je toe dat je blijkbaar een judopolitieke strijd hebt verloren? Neem je ukemi man, sta op en ga niet zitten janken, dat is geen judo-houding. Of kun je echt niet tegen je verlies? Na al die jaren nóg niet? Lekker sportief zeg. Tsk...

Faal faal faal...

Nu weten mijn trouwe lezers dat ik als kritiese judoblogger niks moet hebben van het gedwongen wegplukken van judotalent bij de eigen clubs. Topjudo gedijt met een eigen coach waarmee je een band hebt, niet met iemand die je opgedrongen krijgt. Judo 2.0 kan wat mij betreft dan ook zo snel mogelijk worden vergeten, als was het Windows 8.0. Maar... áls het dan allemaal zo centraal zou moeten, en áls dan de eigen coaches allemaal gebruuskeerd (en/of afgedankt) moeten worden, dán nog liever echt centraal op Papendal in plaats van de schijn van vier steunpunten, waarbij dan vooral Kenamju en de Korte de netto-ontvangers van judotalent lijken te zijn. Nee, ik weet het, dat wás niet zo, het wás/is allemaal netjes gescheiden. Echt waar... nou ja, jammer alleen dat niet iedereen dat verhaal gelooft.  En tsja... dat was dus écht dat beleid waar Cor van der Geest zo warm voor heeft gepleit. Ik denk dat Ben heeft gevoeld dat het vier-steunpuntenbeleid weinig draagvlak kon houden. Misschien zag hij werkelijk dat deze steunpunten niet goed waren voor een onafhankelijke talentenontwikkeling. Wie zal het zeggen? Zijn alternatieve keuze viel echter ook niet goed. Zodat pion Ben door de JBN moest worden geofferd om de opstand onder de coaches te bezweren.

Maar nu?

Als je het mij vraagt is het laatste waar we nu op zitten te wachten, nog eens olie op het vuur door opa Cor. Zijn beleid is niet gelukt, dat van zijn opvolger niet. De JBN en NOC*NSF zitten met de brokken, wat nu dan wel?

Achter de schermen is er één oude rot die steeds maar blijft zitten en waarvan nu wellicht een bondsraad of andere verstandige mensen zouden kunnen nadenken of wellicht niet dáár een heel stuk van de recente judosoap te vinden is. De koning op het schaakbord? Zijn naam is vandaag al genoemd in sommige comments op Facebook. Wanneer zet iemand hem eens schaakmat, inclusief de hofhouding om hem heen?

Wil de JBN het vertrouwen van judoka en coaches hervinden, zou het goed zijn als er écht een frisse nieuwe start kon worden gemaakt. Met iemand aan het hoofd van het wedstrijdgebeuren die echt onafhankelijk kan denken. Niet gehinderd door spelletjes van een bondsbestuur, niet door de opa's aan de zijlijn. Het is tijd om VERTROUWEN te winnen. 

Ik ben het maar op één punt eens met Cor van der Geest. Ook ik maak mij zorgen over het judo in Nederland. Maar als opa Cor daarbij dan eens zijn mond kan houden, is er misschien ruimte voor de toekomst en niet alleen voor gemekker over een verleden van mislukking, onderlinge vetes en afrekeningen, en vuile politiek. Sluit het verleden af, maak echt fundamenteel schoon schip, wees transparant en eerlijk, en ga aan de slag met een nieuwe ploeg.  Zo niet, dan word ik niet vrolijk bij de gedachte over de toekomst van de JBN en het topjudo.

2 opmerkingen:

 1. Tja. Van der Geest. Ook zo iemand. Succesvol. Ja ja. Met wat precies? Denk er maar eens wat langer over na.
  Simpelweg één van de nagels aan de doodskist van ons judo.
  Meer niet. En een grote nagel ook.

  Ik roep het al mijn hele leven (geen hond luistert, da's typisch voor onze JBN. Mijn Sensei riep het ook al zijn hele leven. Ook toen luisterde bij de BBN niemand.

  Mensen: CLUBJUDO MOET CENTRAAL STAAN.

  Wedstrijdjudo vloeit daar dan vanzelf uit voort. Zonder clubjudo kun je centraal gaan trainen tot je een ons weegt en ruzie met iedereen schoppen zoveel je wilt, maar als er geen Kampioenen opstaan, kun je ze niet trainen.
  As simple as that.

  Ons clubjudo "levert" die Kampioenen. Al sinds mensenheugenis. Maar nog steeds gaan de Grote Budgetten binnen de JBN (die nota bene door het clubjudo worden opgebracht!) voor het grootste deel naar de eigen organisatie plus het elite wedstrijdjudo. En dat is al HEEL lang zo. Met als gevolg, dat ons clubjudo al tientallen jaren langzaam aan het wegkwijnen is.

  En sinds enkele jaren snapt de JBN "inééns" dat het aantal leden dramatisch is teruggelopen... goh... hoe zou dat kunnen JBN? Enig idee? Nee he? Want van clubjudo hebben jullie weinig kaas gegeten.

  Het is mij wat al te gemakkelijk om nu Cor van der Geest een trap na te geven. Dat is mij zo niet geleerd. Van der Geest is al gewond, die ligt al op de grond. Die help je overeind (als je het kunt opbrengen) maar die geef je zeker OOK geen trap na. Dat van der Geest dat WEL doet, leert ons wat voor "judoka" dat is.... en dat levert van mij persoonlijk weinig respect op.

  Sonnemans had immers geen schijn van kans. En die kans had van der Geest hem OOK NIET GEGEVEN. Dus nu krokodillentranen huilen waarom Sonnemans niet naar hem toekwam..... bah. Getuigt van zwakte. Sonnemans was simpelweg naief. Die dacht dat hij ECHT een kans kreeg, maar had nooit door dat hij de zondebok zou moeten worden voor de maffe ideeën van de JBN, wederom gericht op het elite wedstrijdjudo. En of de locale club Sensei daar maar even onder wilden lijden. Kun je zien hoe die politiek heren bij de JBN daar mee om gaan. Die zijn zó berekenend, dat ze daar zelfs iemand als Sonnemans voor aanstellen. Een man waarvan ze heel goed wisten dat hij van zijn lang zal ze leven niet opgewassen was tegen de politieke slangenkuil waarin hij vervolgens bewust werd gestort. En dat is dan onze JBN, die ons Judo vooruit moet helpen.

  Ik wordt er niet goed van, van die Bende met een hoofdletter. Hoe ver zullen ze ons judo nog vernielen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ondertussen heeft de JBN-soap zelfs het Engelstalige judoforum bereikt: http://judo.forumsmotion.com/t2178-dutch-judo-in-turmoil-after-the-elite-judo-sports-director-was-sacked. Interessante observaties van een zeer goed ingevoerde judoka, met ook harde woorden over hoe de JBN kandidaten selecteert...

  BeantwoordenVerwijderen