woensdag 17 september 2014

Doel en middelen: basis van twee judoprincipes

Bijgaand plaatje vond ik op een van de vele 'spreukenpagina's' op Facebook. Altijd een dagelijkse dosis oppeppers om positief te denken.

Deze gaat echter heel ergens anders over. Je zou het mogen noemen: de universele toepassing van de twee judoprincipes sei-ryoku zen-yo en ji-ta kyo-ei.

Het doel is namelijk voor elke judoka vastomlijnd. Dat is namelijk het welzijn van de mensheid. Jita Kyoei is het uiteindelijke doel: welzijn, dat elke mens tot zijn recht komt, in vrede zijn talenten kan ontwikkelen en dat allemaal samen met anderen. Daar mag niet aan getornd worden, zoals het eerste spreukje zegt: wees vasthoudend met betrekking tot je doelen.
Er is geen betere manier voor een natie om tot bloei te komen dan wanneer de autoriteiten hun aandacht richten op de welzijnsontwikkeling van elke inwoner. 
(Jigoro Kano, Judo Memoirs, p.109)
Maar hoe moet men dat doel bereiken? Met alle geweld? Maar nee! Het element van in judo kan men vertalen met 'flexibiliteit'. Het tweede spreukje op Facebook kan men daarom moeiteloos lezen als de toepassing van Seiryoku zenyo. Het juiste gebruik van je energie gaat over je methodes, en de judotechnieken op de mat. Maar daarbij is de flexibiliteit, het kunnen meebewegen, het grootste principe. Wat ook geldt voor het alledaagse leven om je doelen te bereiken, om het even welk.
Als je niet tot op zekere hoogte helder hebt waar je groter belang aan hecht in je emoties of verstand, en geen helder doel hebt, kun je niet echt seiryoku zenyo in de praktijk brengen. Je moet eerst een doel vaststellen en je energie daar efficiënt op richten. (Jigoro Kano, Mind over Muscle. p.62)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten