dinsdag 2 september 2014

Explosie van ongenoegen na een desastreus WK Judo...

Op Facebook schreef ik naar aanleiding van dit bericht op de site van de NOS

Begrijpelijke reactie en een strategisch moment om sluimerend ongenoegen naar buiten te brengen. Na een teleurstellend WK gebeurt hetzelfde als na verkiezingen waarbij een partijleider die al langer onder vuur ligt, dan extra onder druk wordt gezet. Men zoekt daarbij altijd de publiciteit, om daarmee sterker te staan aan de onderhandelingstafel.

Ik begrijp deze uitbarsting van ongenoegen wel. De politiek van de JBN verdient geen schoonheidsprijs, al jaren niet. Er zijn allerlei achterkamertjes en veel judoka en coaches hebben weinig vertrouwen in de 'JBN-partijleiding'. Er wordt bar slecht geluisterd naar geluiden uit de clubs. Het regent plannen met grote ambities, waarbij clubs van alles moeten, eigen coaches aan de kant worden gezet, en dat allemaal onder het motto: "dan kweken we toptalent en gaan we medailles pakken". Met de houding van: 'wij kunnen het beter dan de clubcoaches'. Met die 'belofte' van meetbare resultaten spelen de JBN en de Technisch Directeur hoog spel, want als je die ambities dan níet waarmaakt, maar wel nog steeds met grote leuzen en woorden het gebrek aan WK-prestaties wilt toedekken, dan vráág je er om dat degenen die het al langer zat zijn (coaches en judoka's) de publiciteit zoeken als er bij de JBN blijkbaar niet wordt geluisterd én wordt gefaald. Dan is het vertrouwen helemaal weg, en dát zou de JBN zich moeten aantrekken. Net als het boetekleed de bond zou passen na zo'n bedroevend WK.

Normaal gesproken is het in de politiek en het maatschappelijk (of bedrijfs-) leven zo, dat er in dit soort gevallen koppen rollen van managers of topbestuurders. Niet omdat die personen de 'schuld' hebben van het mislukken, maar puur om een teken te stellen en een nieuwe start te kunnen maken. Ik zou nu niet graag op de stoel van de technisch directeur zitten... zelfs als hij mag aanblijven is hij toch een tijd 'aangeschoten wild' en o wee als hij bij een volgend groot toernooi weer zonder medailles thuiskomt. Toch zou ik het unfair vinden als hij zou moeten opstappen na dit WK. Want het lost niets op. Ben Sonnemans is maar een pion in een veel langere JBN-cultuur met achterkamertjes en belangen van derden en spelers die veelal buiten schot blijven. Zolang de JBN niet echt transparant en open functioneert verandert er niets. En dan zijn, zoals ik al vaker heb gezegd op mijn weblog, de aankomende talenten straks afgehaakt en dan kan geen enkele technisch directeur of bondscoach nog zorgen voor medailles in of na 2016. Het offeren van de 'pion' levert geen enkele bijdrage aan herstel als de koning en de koningin op de hun plaatsen blijven zitten.

De JBN moet echt nu de handen op elkaar zien te krijgen. Vertrouwen herwinnen. En meer bescheiden zijn, luisteren, niet doorgaan met overambitieuze plannen als daar geen breed draagvlak voor is - breder dan aanvaarding met applaus in een bondsraadvergadering. Zo niet, dan gaat het eremetaal niet meer in Nederland landen, en wordt Nederland een derderangs judoland, op het niveau van de VS of zo. En raakt de motivatie in de clubs op een gegeven moment op. De vraag is of de JBN-bestuurderen in staat zijn tot zo veel eerlijke zelfreflectie. De tijd zal het leren.

1 opmerking:

 1. Wel, de tijd HEEFT het al geleerd. En wat je nu ziet is tot heden het resultaat. Het is niet zo, dat ze pas gisteren begonnen zijn en even "het voordeel van de twijfel" moeten hebben.

  Die hele JBN wordt al sinds mensenheugenis gedreven door politieke steekspelletjes. Daar zijn al VEEL goede judoka de dupe van geworden.

  Met Sonnemans heb ik niet zo'n medelijden. Iedere judoka van enige staat in Nederland WEET wat hij te verwachten heeft als hij deze slangenkuil betreedt. En slechts weinigen kunnen in die habitat gedijen. Met het vertrek van Sonnemans wordt niets opgelost, en wordt een rookgordijn geschapen waarmee de werkelijk verantwoordelijken zich weer eens buiten schot stellen.

  De JBN heeft simpelweg als bond de verkeerde prioriteiten.
  Maar dat is niet van vandaag of gisteren.

  Als de JBN zo doorgaat, zal zij leden blijven verliezen en in importantie achteruit blijven gaan, net zolang totdat "de mannetjes" uit hun positie binnen de JBN geen voldoening meer halen. En dat kon nog wel eens even duren.
  Ons judo zal dat proces niet overleven. Misschien is het wel de zure appel die ons wacht, waarna ons judo weer als een Fenix kan herrijzen. Wie zal het zeggen.

  De JBN zou zijn grip op het wedstrijdgebeuren niet moeten trachten vergroten, zij zou zich meer ondersteunend op moeten stellen naar het locale club judo toe. Want DAAR moet ALLES werkelijk gebeuren. Faciliteren in plaats van Verlicht Despotisme.

  BeantwoordenVerwijderen