zondag 28 september 2014

Geduld en debana

Daar gaan we weer met de judowijsheid van katten. Hoewel? Het citaat komt van een Amerikaanse bisschop uit de vorige eeuw. Kattenwijsheid? Nou ja, wel eens een kat gezien die schijnbaar doodstil ergens verscholen ligt, en rustig kan wachten op de debana dat muisje uit zijn holletje komt om dan verrast te worden door de kat?

Geduld is macht. Geduld is niet de afwezigheid van actie, maar het is meer 'timing', het wacht op de juiste tijd om te handelen, met de juiste principes en op de juiste manier.

Geduld, ik schreef er eerder al over. Judoka zijn echter vaak ongeduldige wezens. Niet alleen willen ze het liefste na 10 lessen een nieuwe band of slip, maar ook als ze een techniekje leren. "Het gaat toch best zo, wanneer kan ik wedstrijden doen?" Hmmm... 
Zo is het ook met het opbouwen van kennis, ervaring en vaardigheid. Ik sprak laatst met een restauratie-deskundige over het ambacht. Hij zei: "het probleem is dat jonge mensen tegenwoordig moeilijk kunnen inzien dat kunst en ambacht 90% 'lijden' is en 10% intense voldoening. Wat goed moet worden, kost veel tijd en zweetdruppels en dat is de meeste tijd niet alleen leuk."
Héy is dat op de judomat wel anders? Nee. Goed werk heeft tijd nodig. Goed judo jarenlange mat-tijd.

Maar we zien het ook bij randori en shiai. Je kunt tegenwoordig helaas ook een shido krijgen voor vermeende 'passiviteit' terwijl je gewoon 'teveel' geduld hebt voor de juiste kans, de debana. Heel veel energie wordt verspild door judoka die menen maar steeds 'iets' te moeten doen zonder debana, zonder geduld. Men kan niet wachten en dus schopt men, duwt en trekt als een gek. De echte kracht van een wedstrijdjudoka is dan ook niet zijn ademhaling alleen, maar vooral zijn timing. Ik bewonder judoka die de-ashi-barai als hun tokui-waza hebben. Dat zijn mensen die een goed gevoel voor timing hebben, anders gaat uke echt niet neer. 

Maar uiteindelijk is geduld de belangrijkste deugd om de juiste techniek te maken. Het is niet de passiviteit waar je een shido voor verdient, maar een vorm van activiteit waar je een ippon voor verdient.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten