vrijdag 17 oktober 2014

JBN topjudobeleid 2.0: "waar twee honden streden om een been...."

De JBN zet door. Na het vertrek van Ben Sonnemans en ondanks de felle kritiek van Cor van der Geest vorige week, was niet te verwachten dat de JBN het afgesproken 2.0-beleid met NOC*NSF zou verlaten. 

Het laatste nieuws

Gisteren ging de kogel dan toch door de kerk, en bracht de judobond "als bestuursbesluit" (een zwaarwegende manier van spreken) naar buiten (NOS) dat er één of maximaal twee trainingscentra voor topjudoka overblijven. Nota bene: ná de Spelen van 2016. En deze maximaal twee centra zijn per se gekoppeld aan een CTO, een NOC*NSF-erkend centraal trainingscentrum waarvan er in Nederland vier zijn (Papendal, Amsterdam, Eindhoven, Heerenveen).

De 'topjudoka' zijn namens Anicka van Emden nog sceptisch. Men zegt dat men liever de vier steunpunten had gehouden. Maar als het dan anders moet, is de vraag: "Hoe wordt het ingevuld?" Pas als men dat weet, kan men een mening geven, al is duidelijk dat een meerderheid van de judoka "geen zin" heeft om "huis een haard" op te geven om dan op één of twee plekken te kunnen trainen. De onderliggende gedachte is dan ook dat er judoka zouden kunnen afhaken om die reden. Tjsa. Je weet wat je hebt en weet niet wat je krijgt. Ik snap die onzekere gevoelens wel, het is alsof je in een bedrijf werkt wat steeds reorganiseert. Dat geeft stress en mensen die er de brui aan geven.

Het gemopper wat we nu zien, is natuurlijk een gevolg van het slingerende JBN-beleid van de afgelopen jaren waarop juist Cor van der Geest zijn stempel drukte. Want éérst moesten judoka zo nodig weg van hun eigen club om te gaan trainen bij één van de vier JTC-steunpunten (Haarlem, Rotterdam, Eindhoven, Heerenveen) en daarvoor zijn judoka soms ook verhuisd. Dames naar Rotterdam e.o., heren naar Haarlem e.o. "Ze blijven reorganiseren", dat is het beeld wat ontstaat, en steeds rollen er koppen.

'Rotterdam' en 'Haarlem' worden buitenspel gezet, en daarmee ook de oude topcoaches met hun enorme sportscholen: Budokan (de Korte) in Rotterdam, en Kenamju (van der Geest) in Haarlem. Dát is ook de kop die de Wegenerbladen vandaag hebben: "topjudo gaat weg uit Haarlem en Rotterdam." Het lijkt wel het bekende spreekwoord: "waar twee honden streden om een been.... gaat een derde er mee heen." Logisch dat men de wonden likt, en er is veel geld geïnvesteerd voor wat nu?

Het is uiteraard schrikken, maar dat was het al toen het eerste nieuws over judo 2.0 door Ben Sonnemans werd gepresenteerd. Het ontkoppelen van judoka en eigen coaches bracht een revolutie teweeg. Nu zijn de judoka die naar de Spelen willen, verplicht júist op die twee plaatsen te trainen met de nationale coaches, niet toevallig vanouds daar ter plaatse verbonden aan de bestaande clubs (Budokan/de Korte en Kenamju). Straks moet dat uitdrukkelijk niet meer. Judoka die zich net (gedwongen) hechtten aan die centrale coaches, moeten dus wéér veranderen?

Hoewel het koffiedik kijken is en de bondsraad eind november nog het 'bestuursbesluit' moet bekrachtigen, lijkt het er op dat er gekozen wordt voor een definitieve ontkoppeling van het (Olympisch) topjudo en de twee grote sportscholen. Dat wordt ingegeven door geld (vier centra is te duur) maar ook door beleid (van NOC*NSF). Want áls men twee centra had gewild en de judopolitiek met alle machtsspellen zijn gang had laten gaan, hád men ook voor twee centra in resp. Haarlem en Rotterdam kunnen kiezen. Wat tot woede en frustratie bij de clubs in den lande zou leiden, want "Kenamju en de Korte pakken onze judoka af." Clubbelangen en nationale belangen kwamen binnen Nederland Judoland continu onder spanning te staan, en het kan niet worden genegeerd dat het gevoel bleef bestaan dat het centraal trainen in Haarlem en Rotterdam, ook twee 'concurrerende' clubs in de kaart speelde. Het zal de JBN-bestuurderen dan ook zéér goed uitkomen, dat ze zich achter NOC*NSF kunnen verschuilen bij een keuze die de clubs in den lande tevreden houdt en een enorme geschiedenis van judopolitiek elegant afsluit... Om die reden denk ik dat de bondsraad, die alle districten vertegenwoordigt, wel gek zal zijn om het bestuursbeleid te gaan torpederen.

De topjudoka die de overstap maakten, morren dan ook over het verlies van hun clubs, maar degenen die nog moeten beginnen aan hun topjudocarrière voor de Spelen van 2020? Ach... en de JBN kan wellicht eindelijk vrij komen van het belaste verleden.

De toekomst

Desondanks. Ik heb vaak gezegd dat de JBN hoog spel speelt met het topjudo. Want het gerommel met plaatsen, beleid, gedwongen trainingen buiten de eigen club, de ontevredenheid bij clubs en coaches... het voortdurend 'reorganiseren' is niet bevorderlijk voor het toch al schaarse talent. Dat blijf ik vinden, ook nu. 
Komend weekend is het NK senioren. Wederom lijken junioren het speelveld over te nemen. Waar is de toekomstige judotop? Waar zijn de senioren die nu de 'oude garde' hadden moeten aflossen? Gaan we met jongelui die nu net eerstejaars -21 zijn, in 2020 al naar de Spelen? We moeten hoe dan ook nu geen talent verspelen want anders is er zelfs op één centraal trainingscentrum al een gebrek aan sparringpartners...

Verder zal de grote vraag moeten zijn wie de nieuwe Technisch Directeur gaat worden die dit beleid voor de lange termijn gaat uitvoeren. Kunnen de bestaande coaches die nu ad interim bezig zijn, zo omdenken? Of moet er een sterke topper uit het buitenland komen, een echte Olympische kanjer van het kaliber Neil Adams, ondersteund door een echte manager als directeur? Is dat te betalen voor ons kleine landje? Allemaal vragen... waar de JBN nu tijd voor kan krijgen als het gekibbel van de oude hap wordt overruled. Ik snap ze wel in Nieuwegein, op dit punt dan.

Mijn mening

Persoonlijk ben ik best voorstander van een trainingssysteem op een CTO, met veel NOC*NSF supervisie. Ook daar worden fouten gemaakt, natuurlijk. Maar de JBN moet zich echt afvragen of het organiseren van Olympisch topjudo niet een maatje te groot is voor de eigen organisatie als zodanig. Vind ik. De verwarring van de laatste jaren, is vermoedelijk ook te wijten aan eigen (soms ongewilde) onprofessionaliteit, waardoor men veel te veel verweven bleef met clubbelangen en judopolitiek van mensen die al decennia lang het beeld bepaalden. Amateurwerk dus. Daar van loskomen, en op één of twee nieuwe locaties eens fris van een afstand kijken naar het gekruimel in den lande, lijkt mij heel gezond. Zeker als men daar continu omringd is door andere sporters met hun staf die elk op een eigen manier laten zien dat ze er voor gaan.

Ik snap dat men zeker in Haarlem hoopt dat Amsterdam wordt gekozen als tweede CTO voor judo, want dan kan de 'westenwind' uit Haarlem nog wat blijven waaien. Maar omwille van de professionaliteit, de extra kosten van twee centra en het gebrek aan talent, en de keuzes die mannen en vrouwen dan allebei moeten gaan maken (los van bestaande clubs), zou ik pleiten voor één locatie op Papendal. 
Maar goed, wie ben ik? Een buitenstaander met een mening. Niet meer dan dat. Wellicht daardoor wél ook iemand die wat van een afstand kan kijken en zich steeds blijft verwonderen over het politieke spel en het geklungel. En iemand die voor de goede judoka die hij kent, hoopt dat hun talent behouden kan blijven, dat ze kunnen groeien en de top bereiken. En die hoopt dat de clubs dan verder ook echt centraal kunnen staan voor alle andere judoka. Zonder bevoordeling en schijnbare vriendjespolitiek, maar gewoon lekker trainen en als het tijd is voor de top, in handen van onafhankelijke, stabiele landelijke trainingsstructuren. 
Daarom schrijf ik het toch nog maar eens op. Al besef ik best dat het schip uiteindelijk vaart zoals het gaat, en dat het blazen van wat judoliefhebbers in het land, niet de wind vormt waarmee de JBN-zeilen worden gevuld.


 

4 opmerkingen:

 1. 63 procent van de kernploeg geeft aan NIET naar Papendal te zullen gaan. Dat is nogal wat. Welke kernploeg in welke sport kan het zich permitteren om 63 procent van zijn mensen op te geven?
  Een alternatieve keuze voor de JBN is niet één maar TWEE centra te gaan gebruiken, en DAN is het nog maar een héél klein stukje politiek gaans naar de simpele conclusie dat die 2 centra dan misschien ook nog wel in Haarlem en Rotterdam kunnen zitten..... schroeft de NOC*NSF daar maar een brievenbus op de deur.

  Ik weet het, de bedoeling is dat wordt uitgeweken naar een CTO, maar ja, in politiek is het normaal om HEEL hoog spel te spelen en dan is het zelden zo dat het eindresultaat daaraan gelijk is. Men zal dus moeten marchanderen, en begint met het hoogst haalbare voor de NSF: 1 centrum.

  Dat lijkt mij echter zwaar tegen de stroom inroeien en nauwelijks haalbaar, in ieder geval niet optimaal al zou het al doorgedrukt worden.

  De JBN lijkt hier al lang geen eigen inspraak meer in te hebben. De werkelijke strijd wordt gestreden BUITEN de machteloze bestuurderslaag van de JBN: tussen de NSF die immers moet dokken, en de Oude Koningen. De kernploegleden lijken zich wederom achter de Oude Koningen te scharen. Van der Geest pakt momentum dus. Zijn brief lijkt het startschot te zijn van een politieke charge.
  Ik vermoed dat een upgrade van de 2 centra in Rotterdam en Haarlem de inzet van de Oude Koningen zal zijn.

  Ergens tussen de twee uitersten zal de oplossing liggen. Een sport aansturen op financiele doelen is echter zelden bevorderend voor de sport in kwestie. Dat hebben de zeer magere resultaten van die sportcentra al bewezen. De NSF vecht niet alleen tegen de Oude Koningen, maar ook tegen het spook van de EIGEN incompetentie. Ook ZIJ hebben immers bazen. Krijgen ergens geld van. En dan komen we toch pas ECHT in de politiek terecht.

  Zeer interessant om te zien waar dit toe gaat leiden. Duidelijk is wel, dat de machteloze spagaat die de JBN nu moet maken tussen haar Broodheren en haar Topsportleden de sport geen goed doet en mijns inziens het eigenlijke bestuurlijk falliet aantoont van de bond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. IK heb de hoop dat de JBN met NOC*NSF nu gedurfde keuzes maakt, en ofschoon de druk groot zal zijn om alles bij het oude te laten en de twee clubs in Rotterdam en Haarlem hun status te laten houden, wil ik er wel op wijzen - zoals ik steeds heb gedaan - dat de JBN daarmee in de toekomst meer dan die 63% van haar talenten dreigt te verspelen als de clubs de bevoordeling van die twee zat zijn en de 'leveranties' stopzetten.
   De generatie toppers die nu traint, mag tot 2016 zo doorgaan. Daarna is het goed en nodig als het roer om gaat. Een halfbakken compromis is kiezen voor 'the worst of both worlds'. Maar het blijft uiteraard hoog spel.

   Verwijderen
 2. Papendal is een zeer fraai sportcentrum. Ik heb er zelf mogen trainen en een aantal cursussen mogen volgen. Ook het SMA dat er gevestigd is, is een pluspunt. Ik zie echter niet hoe dit voor het judo kan werken.

  Voor een topsporter in een goedbetalende sport (die een paar ton per jaar met zijn sport verdient) is het geen probleem, voor hem is die sport zijn hoofd inkomstenbron. Hij kan/zal gemakkelijk verhuizen naar een plek in de buurt met zijn familie.

  Voor de topjudoka ligt dat volstrekt anders. Judo betaalt slecht. Je kunt er niet van leven en zult ernaast een goede baan nodig hebben die de absolute prioriteit heeft. De tijd dat je bij defensie een "cover-job" kon krijgen als topsporter is echt wel voorbij. Dus hoe zou dat moeten voor een topsport judoka die een baan heeft in Kerkrade bijvoorbeeld? Het is onmogelijk om elke dag heen en weer te rijden naar Papendal naast een fulltime job. En ik denk ook niet, dat de rest van de familie graag meeverhuist. Man of vrouw heeft immers tegenwoordig geheid ook een baan. Dus hoe zou dat moeten? Niet voor niets past 63 procent van de kernploeg voor verhuizen. Het is bijkans onmogelijk....

  Judo is een sport van "beide benen op de grond" zoals je zelf ook vaak in je blog schrijft. De JBN en de NSF lijken dit te zijn vergeten en gaan uit van de utopie dat je van judo kunt leven als topsporter en je hele bestaan probleemloos naar Arnhem kunt verschuiven om dicht bij Papendal in de buurt te komen.
  De praktijk is geheel anders.

  Je kunt iets heel goed beredeneren, maar de praktijk moet het wel toestaan. Dat is met 1 topsportcentrum voor judo mijns inziens niet het geval. Het is praktisch onhaalbaar want past niet bij de footprint van de sport. De meeste judo topsporters hebben ook nog een ander leven tegenwoordig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaja alle bezwaren worden breed uitgemeten. Ook de groep rond Chris de Korte is natuurlijk heel boos want Rotterdam blijft met lege handen achter. http://www.rijnmond.nl/sport/20-10-2014/van-emden-trainen-op-twee-locaties-kost-medailles.

   Weet je wat? Tegen alles bestaan bezwaren. Ik heb vaak gezegd en blijf het herhalen: het is hoog spel van de JBN. Heel hoog spel. Maar wat ik in het hele verhaal steeds mis, zijn de clubs. De club centraal? Dus niet. Topsport staat nu lijnrecht tegenover de clubs. Want in de clubs wordt de basis gelegd voor een judoweg, en als een judoka succesvol is, moet hij/zij dus weg bij die eigen club en ontwortelen. De clubs lopen zo leeg en dat dit gebeurt zien we al jaren. Op een gegeven moment IS er geen toekomstig talent meer.

   Papendal zal best bezwaarlijk zijn. Een ander CTO ook. Waar het om gaat is, dat de clubs in den lande het beu zijn om al hun goede judoka's bij Kenamju en Budokan te moeten achterlaten. Moeten. Nu kom je nl. niet aan de bak als je niet overstapt. Dat wordt als zeer unfair gevoeld. Gaat die politiek door, houden de clubs niks meer over en zijn de coaches gefrustreerd. Dat is misschien erger dan Papendal...

   De JBN staat voor een duivels dilemma...

   Verwijderen