donderdag 9 oktober 2014

Label met een rood randje: IJF bezorgt de judotop een lichter judogi

Het kon niet uitblijven. De regels van de IJF voor wedstrijdpakken worden weer aangescherpt. Toen ik deze pdf met de regels las, dacht ik even dat ik de instructies voor het naai-atelier las, en ik neem aan dat men in Pakistan en Japan met grote interesse gaat studeren op de nieuwe voorjaarsmode.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor 1 april 2015? Inhoudelijk valt op dat de IJF nu kiest voor lichtere judogi die gemakkelijker kunnen worden vastgegrepen. Een wedstrijdpak mag qua stof voortaan nog maar tussen de 650 gr en 750 gr/m2 zijn, terwijl dat nu 700 gr à 1000 gr/m2 mag zijn. Dat betekent dat bijna alle wedstrijdpakken die judoka nu gebruiken, te zwaar zijn. Bovendien mag de revers als hij éénmaal wordt gevouwen, niet dikker meer zijn dan 3,5 cm, tegen 4 cm nu. Bovendien is de mouwlengte aangepast, de mouwen zijn 2 cm. langer geworden.

Maar voor degene die geen verstand/interesse heeft in stof, weefsels en gewichten, is pagina 3 van doorslaggevend belang.
All Judogi for IJF official events must conform to these requirements from 01 April 2015 and must be obligatory with the IJF official Tag (red borders) or else it won’t be allowed in competition.
Het bekende IJF-approved logo, zoals op het plaatje hier links nog met een blauwe rand, is nu dus voortaan één met een rood randje (zie hieronder). Alleen de obi mag nog een blauw labeltje hebben, maar ja, daaraan verandert ook eigenlijk niets. Daar gaan we dus straks op letten: heeft het logo op het judogi de juiste kleur van het randje...

Normaal ben ik errug krities als het gaat om weer een nieuwe modegril van de IJF. Ik geloof dat ik wel eens het minder vriendelijke woord 'pakkenmaffia' heb gebruikt. Ofschoon ik ook nu vind dat het voor judoka een hele dure grap wordt en wedstrijdjudo óf een rijke papa, óf een goeie sponsor, óf een heleboel uren vakkenvullen bij de Jumbo wordt, ben ik inhoudelijk wel tevreden met een lichter judogi. Ik wil er zelf eigenlijk ook wel één. Want ook al ben ik geen wedstrijdjudoka, ik heb een harnas van een gi wat zeker niet door de IJF-keuring 2015 zou komen. Ik heb het van mijn sensei gehad en hij vindt dat ik een stevig pak aan moet. OK dus. Als ik echter in mijn eigen dojo train met vrienden, heb ik altijd een lichter (ongebleekt) gi aan, wat ik véél prettiger vind zitten, en wat ook veel vrijer beweegt. Dat heeft de IJF ook begrepen. Betere pakken = betere pakking. Judogi hoeven geen harnas te zijn, de tanto en katana worden gewoonlijk niet in wedstrijden gebruikt.

Kortom: hajime voor de nieuwe judogi. Tsja, Sint en de Kerstman weten al wat ze door de schoorsteen/onder de boom moeten gooien. We mogen alleen hopen dat het ook verschil gaat maken op de mat: betere pakken, beter judo? We zullen het zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten