woensdag 26 november 2014

Bij het laatste nieuws over de judogi-regels en de JBN

Het nieuws

De Judo Bond Nederland (JBN) heeft op haar site een bericht staan: 
"Bij alle judowedstrijden in Nederland, dus inclusief bondskampioenschappen en Nederlandse kampioenschappen, is het niet langer verplicht om uit te komen in een officieel IJF goedgekeurd judopak. Dit geldt voor alle leeftijdscategorieën."
Het kan lijken dat de JBN niet consistent bezig is, want het lijkt elke keer wat anders. Wel/niet verplicht de nieuwste IJF-mode te volgen? Op zich heb ik al eerder aangegeven de nieuwste regelgeving wel toe te juichen: lichtere pakken vind ik niet verkeerd, zo was het vroeger ook (en in Japan houdt men er nog steeds van).

Toch is het niet zo dat de JBN inconsistent bezig is. De nieuwswaarde van het bericht is beperkt. Vorig jaar was de IJF-approved-plicht namelijk al afgeschaft voor de -18 en -21 (ik schreef daar eerder over), nu geldt het ook voor de senioren en alle wedstrijden waar het nog wel zo moest. Het lijkt eerder een consequente ontwikkeling die al eerder was ingezet.

Is het dit dan nu?

Geen idee. Want ik ben benieuwd wat de uiteindelijke koers gaat zijn, en of de JBN onder de internationale eisen uit komt. Wat er nu is gecommuniceerd, lijkt een voorlopige maatregel. Het jongste bericht op de JBN website is ook niet helder, en ik betwijfel of het wel helemaal klopt. Er staat:
"Verder is als onderdeel van de laatste reglementswijzigingen vanuit de Internationale Judo Federatie (IJF), op een tweetal punten, ook nieuwe regelgeving omtrent de judogi geformuleerd. Bovendien heeft de IJF aangegeven dat er per 1 januari 2015 geheel nieuwe regelgeving omtrent de eisen aan het judopak van kracht worden. Pas nadat dit bekend is gemaakt kan de JBN hierop anticiperen."
Die laatste zin vind ik vreemd. 'Anticiperen' op iets wat nog komt kan wel, maar als je naderhand reageert op bekendmaking van nieuwe regels, is dat niet anticiperen, of vergis ik me nu? Ik denk dat de JBN überhaupt niet wil anticiperen, maar afwacht en dus pas dan reageert.

Maar als ik goed ben ingelicht gaan de nieuwe regels voor IJF-approved judogi in op 1 april 2015 (niet 1 januari) en zijn die al wél bekend, zoals de JBN-site zelf ook zegt: "In afwachting van de reeds aangekondigde IJF regelgeving..." Dat klopt. Ik heb er al begin vorige maand over geschreven, het is duidelijk gecommuniceerd. Wat doet men daar mee? Anticiperen? Nope. Reageren? Ook niet echt.

Tsja. Ondertussen snap ik de verwarring bij de JBN wel, en vind ik het wél erg wijs dat men zich - voorzover de mogelijkheden van de landelijke bonden er zijn - autonoom opstelt en de judoka minder regels oplegt voor de judogi. Dat scheelt geld, verwarring en bevordert de rust in de gezinnen waar tegenwoordig het budget voor judo onder druk staat vanwege de aanhoudende crisis... (althans, er zijn nogal wat judoka die stoppen omdat de maandelijkse contributie niet meer op te brengen is...) 

Van mij mag het dus zo blijven.

Ik las wel met enige verbazing dat de controle op de mouwlengtes voorlopig vervalt.
"In afwachting van de reeds aangekondigde IJF regelgeving is besloten in Nederland geen controle uit te voeren op de tweetal punten die reeds eerder zijn gewijzigd, te weten:
- de mouwen van de judogi dienen de hele arm te bedekken, inclusief de pols, bij de controle van de judogi (gestrekte armen naar voren);
- de afstand tussen de bovenkant van het borstbeen en het kruispunt van de jas (revers) moet, verticaal gezien, minder dan 10 cm zijn."
Vroeger...

Opeens moest ik denken aan hoe judopakken er vroeger uitzagen. Ik heb nog een oude foto van onze stichter, Jigoro Kano (rechtsboven). Zijn judogi zou door geen enkele controle meer heen komen.  Te korte mouwen. Te korte broek. Zo was toen de 'mode' en niemand keek er naar...

Ja, onderstaande oude foto van jonge wedstrijdjudoka doet qua judogi echt volkomen ouderwets aan. Ik herinnner me zelf ook nog de simpele pakjes in mijn jeugdjaren. Het had wel wat, en bij aikido is men nog dol op de korte mouwen. En ofschoon mouwen tot en met de pols er netjes uitzien, heb ik 'wel eens' van ervaren judoka geleerd, dat de pakking aan de mouw effectiever is als je niet te laag op de arm vastgrijpt. Dus wat het allemaal uitmaakt... de laatste wijziging zal nog niet bedacht zijn. In de tussentijd doet de JBN het Nederlands judo een plezier door niet te veel aan de leiband van de IJF te gaan liggen!

1963

Geen opmerkingen:

Een reactie posten