donderdag 27 november 2014

De vete van Cor van der Geest?

Op een gegeven moment kun je het sommigen bij Topjudo Kenamju gaan aanrekenen dat ze hun oud-chef Cor van der Geest wederom een podium geven om zijn gram uit te storten over de JBN en zijn 'eigen gelijk' te promoten. Wordt dat onderhand niet 'stoken'?

Je kunt van Cor niet zeggen dat hij bang is, maar wel dat hij het judoprincipe van Jigoro Kano,  tomaru tokoru o shire, niet toepast, hij weet althans niet van ophouden... Je kunt zo alleen maar vermoeden dat hij een oude vete aan het uitvechten is.

De titel van zijn interview is‘Ik houd meer van judo dan van mijn gelijk’.  Maar is dat een vlag die de lading dekt? "Nee, dat had allemaal niet zo gehoeven, verzucht Cor, als ze de door hem voorgestelde maatregelen hadden ingevoerd." Hoezo geen 'eigen gelijk' willen halen? En dan herhaalt hij vrij uitgebreid opnieuw alle argumenten die hij al eerder heeft genoemd en waarvan de JBN afstand heeft genomen.

Waarbij hij zich echter volledig laat gaan, is als hij over bepaalde personen spreekt.  Een van hen "is een heel rare man, met krankzinnige wereldvreemde denkbeelden... weet echt niets over topsport maar hij zelf denkt van wel, en nog erger: het bestuur denkt nu ook al dat hij er wel ... verstand van heeft..."
Welnu, wat men ook van iemand mag vinden, mijn mening is dat een judoka dit zo niet publiek zegt, en zeker niet in het digitale clubblad van een instituut wat zich benadeeld zou kunnen voelen door een bepaald beleid en dus 'partij' is in onderhandelingen. Denkt men zo een trainingscentrum in Haarlem te houden, is dit verstandige politiek? Als dit zo bij herhaling moet worden uitgedragen, lijkt het alleszins op een vete.

Het is bekend dat ik heus mijn kritische kanttekeningen heb bij veel wat er in de JBN gebeurt. Maar los van het inhoudelijk gelijk of ongelijk van Cor van der Geest, vind ik de toon waarop dit nu wederom wordt gebracht, onkies. Logisch dat men hem binnen de JBN niet meer serieus neemt, volgens hemzelf met de woorden: "we kennen Cor en ach ja!" Daar heeft hij het dan ook naar gemaakt. 

Als Kenamju zich echter op deze manier wil profileren naar de JBN moet men dat zelf weten, maar het lijkt me niet bevorderlijk voor hun eigen belangen. Als ik daar althans directeur was, had zo'n interview niet het internet op gemogen. Zeker als men onder het interview met Cor in de eigen nieuwsbrief zegt: "In het verhitte debat over de nieuwe topsportplannen van de JBN sneeuwt de inhoud steeds verder onder. Jammer, vindt Kenamju-voorzitter Koen van Nol, omdat de hoogoplopende emoties een inhoudelijke discussie in de weg staan." Tsja... waarom laat je dan Cor nog even helemaal leeglopen, zou je denken.

Ik wens de JBN-bestuurderen veel wijsheid toe om een beleid uit te zetten en vast te houden, terwijl een oud-directeur via zijn oude club zó van leer blijft trekken. Er zijn een hoop verhoudingen duurzaam verstoord, en dat in een tijd waarin je elkaar nodig zou kunnen hebben, ook de judoka van Kenamju. Tsjonge jonge... Hier kan men alleen maar triest van worden. Of zou men er eindelijk van gaan leren? Ik blijf het maar hopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten