woensdag 12 november 2014

Judo en de aantrekkingskracht op vrouwen

Onze sportschool heeft een behoorlijk aantal zeer succesvolle vrouwelijke judoka (zie foto rechts ;)... Wij zijn daar met zijn allen enorm trots op en terecht! Judo zou bovendien geen onderscheid moeten maken tussen geslacht, huidkleur, geaardheid, religie, noem maar op. Dus... knallen dames!

Maar is judo wel zo aantrekkelijk voor vrouwen? Hoe is het met de verhoudingen tussen mannelijke en vrouwelijke judoka?

Discussie?

Ik werd daarom met enige bevreemding getroffen door deze draad op het (Amerikaanse) judoforum: Why does Judo attract less girls/women to the sport?  Huh? Is dat zo? Nou kennelijk in de Engelstalige gebieden wel. Op sommige plaatsen 1 op 10? Dat is wel erg weinig...

minister Jeanine Hennis
Bij ons is dat niet zo. Maar eerlijk gezegd... als ik er echt op let... ook bij ons zijn de dames wel een minderheid. Het judo wordt toch gedomineerd door mannen en onbewust is dat in mijn eigen beeldvorming dan ook wel zo. Zoals ik het leger en andere vechtsporten beschouw: onbewust meer een mannenbusiness. Vrouwelijke kickboksers staan meteen in de belangstelling, want ze zijn zeldzamer. En dat we een vrouw als minister van defensie hebben, prima zaak uiteraard! Maar wel bijzonder.

Nu ben ik een liberaal in de zin dat ik niet vind dat emancipatie zou moeten betekenen dat er óveral op álle terreinen gestreefd moet worden naar 'evenwichtige afspiegelingen' van de samenleving. Als mannen en vrouwen allebei ongeveer 50% van de bevolking uitmaken, hoeft niet overal in alles die 50/50 verhouding te worden aangehouden. Net zomin als de procentuele rato van homoseksuelen, katholieken, of 'licht-getinten' overal zou moeten gelden. De ene groep is oververtegenwoordigd op het ene vlak, de andere groep weer meer bij andere terreinen. Dat zij dan zo. We leven in een vrij land. Niet-discrimineren doe je pas als het je echt niet meer uitmaakt wie waar aan meedoet, zolang het maar een eigen keuze is.

Het is geen kwestie van discriminatie op de mat. Vrouwen worden niet buitengesloten en er is geen macho-cultuur waarbij vrouwonvriendelijke of ongepaste opmerkingen zouden worden gemaakt. Ik heb totaal niet het idee dat het bij het oefenen een rol speelt dat ik (of andere mannelijke judoka) met vrouwen anders om zouden gaan. Gewoon hetzelfde, afhankelijk van kracht, gewicht en mentale sterkte. Maar dat is logisch, je let op je partners. Andere bijgedachten? Ik zou het niet denken.

Waarom dan?

De draad op het forum zoekt naar oorzaken en hoewel er daar zeker allerlei sensei en ervaren judoleraren rondlopen, geeft niemand een duidelijk antwoord op de vraag waarom dat zo is. Ook de aanwezige dames op dat forum - pittige tantes - brengen weinig in stelling. Men zegt van alles. Is het zo dat alle contact-vechtsporten minder vrouwen aantrekken? Worstelen, (kick)boksen en judo dus minder dan aikido en iaido? Hangt het van de club af? Is het zo dat vrouwen het newaza minder prettig vinden? Zijn het de gewichtsverschillen? Is het een kwestie van kracht? In competitie is er wel onderscheid tussen mannen en vrouwen, met eigen gewichtsklassen. In de gewone dojo-praktijk niet. Is dat onprettig?

Opvallend is wel dat in het wedstrijdjudo beide geslachten een eigen sterk succesverhaal hebben, zeker in Nederland. Het is daar zeker niet zo dat de dames minder sterk presteren dan de heren.  Dat wijst er op dat er wel degelijk vrouwen in het judo 'carrière' maken. Is dat bij ons anders dan in Amerika? 

Wat het ook is, het is een vraag die gesteld mag worden. Misschien dat de judoka die mijn blogjes lezen, er een zinniger antwoord op weten of zijn we net zo zoekend-en-tastend als de Amerikaanse collega-judoka? Wellicht dat er ook judoka met een militaire achtergrond iets over kunnen zeggen. In het leger spelen dezelfde vragen geloof ik. Ik zou het interessant vinden. 

Niet dat er dan per se iets zou (moeten) veranderen. Want mensen moeten doen wat ze prettig vinden. Ongeacht geslacht, kleur, religie, geaardheid, men doet maar. Als vrouwen een andere sport doen, prima. Alle vrijheid. Maar... áls er iets gedaan zou kunnen worden om judo wél aantrekkelijker te maken voor vrouwen, dan moeten we dat zeker niet nalaten.

Gelukkig zijn er vrouwen die er intens van genieten en dat ook laten zien! :)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten