vrijdag 2 januari 2015

Eerste judoles...?

Er komt een stoere vent de dojo in. Hij trekt zijn pak aan voor de eerste les. Hij wordt voorgesteld aan een 'dame' met een zwarte band. En dan wordt daar een leuk stripverhaaltje van gemaakt wat dan over het internet gaat via Facebook. (Klik op de plaatjes voor de vergroting)

Ik snap best dat degenen die dit op de Facebookpagina van hun judoclub zetten, naar ninja-films hebben gekeken en allerlei Japanse animaties leuk vinden. Ik snap ook dat het de emancipatie van de vrouw in de dojo stimuleert om de droom te koesteren dat deze dame met zwarte band een stoere bink kan vernederen. 

Toch ben ik behoorlijk *grmbl* van dit soort stripjes. Om een heel aantal redenen.
  • Een eerste judoles gaat sowieso niet over vechten, testen, en beng beng over de mat smijten. Dat het om de 'eerste les' gaat, staat erbij ("So, are you ready for your first judo lesson, Cloud?") en dat maakt deze strip zo ellendig.
  • Een vrouw of man met een zwarte band heeft een bepaalde verantwoordelijkheid naar nieuwkomers en daarvan is in deze strip geen sprake - integendeel.
  • De hele strip wekt de indruk dat judo een soort straatvechten is, met agressie en geweld, althans de dame in kwestie doet er alles aan om zo hard mogelijk tekeer te gaan en het stof uit de mat te kloppen. 
  • Het toepassen van armklemmen op iemand die zijn eerste les komt beleven... dénk het niet hè!
  • En verder... het hele verhaal getuigt van geen énkel respect, het is alleen vernedering en willen 'winnen' met ongelijke verhoudingen. 
Werkelijk waar, als we werkelijk menen dat judo een weg van opvoeding en respect is, dan is zachtmoedigheid voor beginners een eerste vereiste. Veiligheid voorop, en rei voor wie een ander is. Beheersing van geweldsimpulsen en niets wat in de buurt kan komen van 'vechtsport'. Een nieuwe judoka, al ziet hij er uit als een jonge 'kast', wordt never nooit zo behandeld. Een danhouder die met hem zou omgaan als in het stripje, zou direct uit de club verwijderd moeten worden, hansokumake wegens het schenden van de geest van het judo. Machogedrag is niet onze weg.

Ik hoop dat we komend jaar veel nieuwkomers in onze groep krijgen, maar wij heten ze op een vriendelijke manier welkom.

Helaas heeft Facebook nog geen dislike-button... want anders kon dit stripje wat verwachten. Wat een slecht voorbeeld!  x-(

Geen opmerkingen:

Een reactie posten