woensdag 28 januari 2015

Tai sabaki 体捌き (2)

Vorige week hadden we een hele fijne judoles. Niet alleen omdat we gewoon lekker trainden met elkaar, maar omdat ik vond dat de sensei een heel fundamenteel punt bij de techniektraining betrok: Tai sabaki 体捌き  - ik schreef er eerder over.

We hebben in onze groep nogal wat nieuwe aanwas. Fijn natuurlijk. Maar ga die maar eens een worp aanleren! Wat sensei erg goed deed, was de stapsgewijze opbouw om het ook écht te leren begrijpen. Een op zich simpele worp als koshi guruma. Hoe doe je die? Tot mijn niet geringe verbazing moesten we bij onze trainingspartner eerst goed leren stappen. Rechtervoet daar, lichaam op de juiste manier draaien, linkervoet bijplaatsen. Goed door de knieën zakken. Balans houden, balans verstoren. Heel basic. En dan op het laatst pas werpen. Dat de worp uiteindelijk prachtig ging, mag niet verbazen. Veel geleerd... en het zou zo vanzelfsprekend moeten zijn!

Maar tai sabaki gaat uiteindelijk over tai 体. Het hele lichaam. Body shifting-body control. De juiste stappen zijn belangrijk, maar de balans van het hele lichaam wat draait, dáár gaat het om. Die balans verlies je als je verkeerd op je voeten gaat staan.

screenshot
Een Engelstalige Japanse website heeft er een mooi stukje over geschreven met goede uitleg over de vier vormen van tai sabaki die we in het judo gebruiken. Met een mooie flash-animatie er bij. Zeer aanbevolen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten