zondag 15 februari 2015

Als je ouder wordt...pas je je aan???

Als ik aan een bouwvakker of stratenmaker denk, denk ik niet aan een atleet. Meer denk ik dan aan een archetypische licht gezette blanke man die als het warm is zijn shirt uittrekt en het liefste een sigaret rookt of een biertje drinkt. En 's avonds thuis zakt hij lekker onderuit voor de tv met koffie, bier en snacks en geniet van een mooie voetbalwedstrijd. Niet het prototype van de gezonde levensstijl...

Toch zal deze harde werker geen slechte conditie hebben. Hij kan die vette hap best hebben want hij verbrandt het door de dag heen wel weer. En spierpijn? Nou vermoedelijk niet. Want ondanks het zware werk is alles soepel genoeg. Maar vraag waarschijnlijk niet om een uur judo te gaan doen... of hardlopen...

Zeer waarschijnlijk heeft de bouwvakker toen hij jong was gevoetbald. Of misschien ook gejudood. Maar zoals dat gaat, sporten... is wat voor de jeugd. Dat zien we in de dojo ook. Judoka van boven de 18 zijn zeldzaam. Als ze wedstrijden op topniveau willen doen, moeten ze helemaal alles geven. Dat zijn degenen die écht van hun hobby willen leven. Net als de profvoetballers - waarvan er verhoudingsgewijs maar een paar zijn in een land.  Hoeveel procent van de jeugdvoetballers die elke week 5 dagen trainen, blijft dat doen? Hoeveel worden prof? Hoeveel stoppen er helemaal mee?

Het lijkt er op dat het sporten meegroeit met je leven. In je jeugd doe je alles om in topconditie te zijn en opeens ga je andere dingen doen, en komt die sport op een lager pitje te staan. Nog los van de vraag of het lichaam het allemaal nog aankan als het ouder wordt. Kún je boven de 30 nog 5 dagen per week intensief judo of voetbal doen alsof je 15 bent...?

Japan

Wij hebben het idee dat in Japan alles anders is. Dat de beoefenaars van de budosporten daar wél doorgaan met elke dag trainen als ze ouder worden. Europeanen die naar Japan reizen en de Kodokan bezoeken, zien daar soms een paar 'legenden' die tot ver in de bejaardenleeftijd trainen. Sommigen wel elke dag. We voelen ons dan geïnspireerd om hetzelfde te gaan doen.... 

Ik heb eens gelezen in een stuk van budo-deskundige Dave Lowry, dat zij echter de uitzonderingen zijn. Net als bij ons. Slechts een enkeling weet zichzelf zo goed in vorm te houden dat de jaren ogenschijnlijk niet gaan tellen. Maar de overgrote meerderheid van de oudere Japanse judoka traint ook niet elke dag zo intensief. Daar hebben ze in het gewone leven geen tijd voor met alle andere verplichtingen en het past niet bij hun fysieke kunnen. 

Terugschakelen

Daarom zegt Lowry, moeten we ook onze trainingsgroepen en trainingen aanpassen aan de leeftijd. Het is overdreven om van senioren hetzelfde te willen verwachten als van junioren:
"We moeten leren vanuit de overdrive te schakelen naar een meer ontspannen vorm van training.... Het is een misverstand om te denken dat je training geen waarde heeft als je niet elke dag kunt trainen, zoals toen je jong, zonder werk of gewoon vrij was om je tijd in te delen. De tijd die je voor budo hebt, ligt niet vast en soms moet je tijdelijk terugschakelen. Maar zolang je doorgaat met trainen, zul je ook de voordelen genieten van wat je doet in jouw budo-stijl." (BlackBelt 11-2003)
Om die reden zouden groepen met louter recreatieve senioren bij elkaar een enorme winst zijn. Omdat een oudere alleen daarin - rekening houdend met leeftijd en lichaam - die relaxte manier van trainen kunnen aanhouden. Het is er evenwel niet en daar heeft Lowry dan kritiek op: "Helaas hebben te veel leraren nog te veel onrealistische verwachtingen van de trainingen." Het is de vraag of de recreatieve senioren er gewoon niet zijn in het judo (zoals bij ons zo ongeveer) of dat ze er wel zouden zijn als ze niet hoefden mee te draaien in groepen waarin alleen al de warming up soms te veel vergt. Voor tieners is het althans geen punt om allerlei spiergroepen flink op hun donder te geven, maar voor mensen van rond de 50 die de volgende dag gewoon moeten werken, is het niet aantrekkelijk om regelmatig de volgende dag moeizaam te kunnen opstaan van de spierpijn. Al is spierpijn dus hartstikke gezond...

Wat Lowry zegt over de budokunsten, geldt voor alle sporten. Men moet zoeken naar een weg om senioren fit te houden en weg te houden van het bankhangen voor de tv of de pc. Dat sommigen dan de dojo laten liggen en gaan golfen, is jammer. Want judo heeft ook wat te bieden. Als we de trainingen maar kunnen aanpassen aan het ouder worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten