donderdag 5 maart 2015

Oprichting vechtsportautoriteit. Nodig? En is judo ook 'vechtsport'?

Op de website van de Rijksoverheid kunnen we vandaag lezen, dat minister Schippers (sport) NOC*NSF de opdracht heeft gegeven om een 'vechtsportautoriteit' en een 'keurmerk' voor vechtsportscholen te starten.

Een 'autoriteit', d.w.z. een ambtelijk orgaan wat controles kan doen, en desnoods kan ingrijpen. Zoals bij voedsel-en-waren of 'financiële markten'. 
En nóg een keurmerk. Na het JBN-keurmerk (waar ik ook al mijn vragen bij heb) nog een vechtsportautoriteitskeurmerk. *Zucht.*

Aanpakken of doorschuiven?

Nu snap ik dat er vragen zijn bij de geweldsexcessen die voorkomen bij vechtsportgala's. Ik kan me voorstellen dat de politie kanttekeningen plaatst bij de lijnen tussen boven- en onderwereld bij een aantal vechtsportscholen - er worden regelmatig kickboksers omgelegd bij afrekeningen in dat circuit en niet omdat ze toevallig langskwamen tijdens het joggen. Het is duidelijk dat kickbokstrainingen in allerlei (al dan niet gesubsidieerde) sportscholen bij achterstandsgroepen of bepaalde ethische groepen twee kanten op kunnen gaan: geweldsbeheersing of geweldsexplosies. Respect geven of respect eisen. Zoiets.

Maar zijn we niet gewoon rondjes aan het draaien rond het probleem? We weten best dat er sporten zijn die qua natuur en qua sfeer personen aantrekken die grenzen opzoeken of overschrijden. Moeten we in dit land werkelijk tonnen gaan uitgeven om nog een bureau op te zetten, keurmeesters het land in de sturen, bureaucratie te initiëren en uiteindelijk vuistdikke rapporten op te stellen zonder dat de problemen aan de wortel worden aangepakt. Sorry, maar de miljoenen die dit door de jaren heen waarschijnlijk kosten, kunnen anders besteed worden aan de sport. Of ook door de politie gewoon een paar euro's extra te geven en de aanwezige kennis over 'rotte appels' door een beetje recherche-onderzoek tot bewijs te maken. En dan kan elke burgemeester of 'voorzitter van een veiligheidsregio' (zoals we dat nu noemen) gewoon direct adequate maatregelen nemen. Werkt sneller dan een rapport of autoriteit. Zoiets?

Wat is vechtsport?

Maar wat nu eerst zou moeten worden vastgesteld is: wat is een vechtsport? Dat (kick-)boksen daarmee bedoeld wordt, lijdt geen twijfel. MMA ook. Er staat immers: "Onder de term ‘full contact vechtsporten’ worden in dit kader alle (technische) varianten bedoeld, met als belangrijkste varianten Kickboksen, Muay Thai en Mixed Martial Arts." Maar BJJ dan? Taekwondo? Karate? Jujutsu? Kendo? Aikido? Judo? Het (downloadbare) eindrapport spreekt ook over 'dojo's'...

Eerst daar maar eens een paar ton aan besteden wellicht, en een nieuw rapport over schrijven...?

1 opmerking:

  1. A very interesting and a nice blog.
    Greatings from Portugal´

    http://jcalbufeira.blogspot.pt/

    BeantwoordenVerwijderen