woensdag 18 maart 2015

We hoeven niet dood... gebruik je verstand!

Laatst trof ik op een Martial Arts Facebookpagina bijgaand plaatje aan. Ik snap de boodschap uiteraard, maar het voorbeeld laat zien hoe sommige mensen zich niet bewust zijn van risico's en de kracht van de 'tegenstander'. 
Ik heb wel eens muizen in huis gehad, daarom. Een dichtklappende muizenval is zelfs voor onze vingers al heel erg van 'au', en het kleine muisje in het plaatje heeft dan niets aan zijn 'bromfietshelmpje'. Naïef en dodelijk dom dus om daar dan 'never give up' bij te zetten, want het is pats-ippon-over-en-uit... 

Judo (en elke budo) is een kwestie van doorgaan maar ook vooral veilig bezig blijven. Dat is wat ik persoonlijk ook op (kick)boksen tegen heb. Men kan allerlei mooie theorieën bedenken waarom het gaat om zelfverdediging en juist om géén klappen te krijgen, maar het doel is nog altijd om te winnen op K.O. en dat betekent dat er iemand te lang 'never give up' heeft zitten spelen. Met zijn hoofd, zijn hersencellen, zijn leven. Tot je er dement van bent...

Veiligheid wil niet zeggen dat je helemaal geen risico's moet nemen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ook van ongelukken en blessures leren we, heb ik onlangs gezegd. Maar dat wil nooit zeggen dat we ons verstand niet moeten gebruiken.

Welnu, even terug naar het muisje, het helmpje en het kaasje. Een domme en naïeve muis pakt een helm. Een slimme 'judomuis' laat zich echter niet pakken. Want die haalt er geen helmpje bij maar doet een stokje in zijn bek en beroert daarmee het plankje waar het kaasje op geprikt zit. Hij gebruikt een hulpmiddeltje, en haalt de energie van het valletje weg. Om dan ippon te scoren op het kaasje. 

Dát is judo. Niet alles rechtstreeks willen doen in het leven, met het 100% risico dat je zelf geworpen wordt. Laat de ander struikelen, gebruik hefboomwerkingen, beweging, energie. Wie zó nooit opgeeft, wordt er oud mee. En uiteindelijk weten we allemaal dat winst in judo en het leven niet alleen de fysieke krachten zijn, maar de mentale energie. Dat is ook de kracht waarmee we doorzetten en nooit opgeven. De meneer op onderstaand plaatje is er redelijk oud mee geworden. Hij ging door, maar gebruikte ook zijn verstand.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten