donderdag 16 april 2015

Eén centrale locatie topjudo?

Het Bondsbestuur is er al uit. Op 30 mei mag de Bondsraad er nog over stemmen, en dan is het voor de Nederlandse judotop kiezen of delen.

Aldus de website van de JBN vandaag.

Vijf CTO locaties (vier bestaande en Den Haag als aspirant) mogen nu duimen en bidden dat zij het gaan worden, want het JBN-bondsbestuur wil één centrale locatie. 

Het argument is sterk: 
Bij centralisatie op één CTO-locatie zijn er voldoende sparringpartners aanwezig en is er zelfs sprake van een vooruitgang of in enkele gewichtsklassen van minimaal een gelijkwaardige situatie als vóór centralisatie. Door de nieuwe landelijke opleidingsstructuur wordt een structurele aanwas van sparringpartners gerealiseerd. Bij centralisatie op twee CTO-locaties zal er sprake zijn van een halvering van sparringpartners en ontstaat er een tekort. (JBN)
Het pijnpunt zit hem hierin:
Het uitgangspunt bij centralisatie op één CTO-locatie is dat trainen, studeren en wonen optimaal gecombineerd worden en met zo minimaal mogelijke reistijden. (JBN)
Trainen op één locatie betekent voor alle topjudoka die niet in de buurt van de éne locatie wonen dus wél verhuizen of veel reizen. En als dus het CTO van Amsterdam zou worden gekozen, wordt dat een hele dure en tijdrovende grap. Maar als men voor Eindhoven zou kiezen, idem dito. Dat gaat van judoka en hun families véél vragen, nog los van of ze dan hun baan of studie kunnen houden. 

De JBN ontkomt niet aan keuzes. Net als de regering is er in tijden van reorganisaties en krimpende middelen, niet altijd draagvlak te scheppen voor alle details.

Kijkend naar mijn blog van gisteren echter, waarin ik stelde dat je om een leeuw te worden, wel leeuwen nodig hebt om mee te trainen, denk ik dat voor het topjudo uiteindelijk de kwaliteit van de trainingspartners de doorslag moet geven, en dat zoiets ook nog goedkoper is, is dan meegenomen. 

En nu dan maar hopen dat de piramide van de 'landelijke opleidingsstructuur' gaat functioneren, met veel positieve aandacht voor de band met eigen club, vrienden en trainers. Dan komt er mogelijk de gewenste doorstroming naar de top. Hopelijk frustreren de keuzes die nu gemaakt worden de (aankomende) talenten niet, dan heeft het een kans van slagen.

De bondsraad heeft een hele opgave om nu tot een verstandige keuze te komen...

1 opmerking: