woensdag 15 april 2015

Leeuwenkoning

Tsja. Af en toe is het wel eens leuk om een 'witte band' voor randori te vragen, zeker als die stoer staat te doen en denkt de hele wereld aan te kunnen. Maar dat is dan puur je eigen lol en ook die van de uitdager. Spelen met elkaar. Maar verder? Ik weet nog dat ik een jaartje aikido deed, en één van de problemen was dat er bijna alleen beginners in die groep trainden. Dan sta je wel wat te proberen, maar je leert uiteindelijk niet boven je eigen niveau uit te stijgen.

Leeuwen onder elkaar

De JBN is nu met haar centrale topsportbeleid goed aan het kijken naar de juiste trainingspartners voor de topjudoka. Want het spreekwoord klopt wel. "Als je een leeuw wilt worden, moet je trainen met leeuwen." Ik ben - zoals bekend - een groot voorstander van het trainen in de eigen club met de eigen sensei/coach. Dat heeft een grote waarde voor de ontwikkeling van judoka. Maar ik snap ook dat het moeilijk wordt om de top te bereiken als je alleen kunt trainen met judoka die niet dat zelfde topniveau hebben. Als je altijd als een koning heerst op de eigen mat, en nooit geworpen wordt, wil dat niet zeggen dat je ook koning bént. Wellicht word je op een toernooi in de eerste ronde uitgeschakeld. Ik weet dat zoiets ook het probleem was/is met sommige districten. Daar is de spoeling zo dun, dan je makkelijk districtskampioen kunt worden, terwijl je dan bijna geen kans hebt tegen de nummer twee van een oersterk district. Voor de echte top is het gewoon nodig om veel randori te draaien met andere 'leeuwen' en daarom zijn ook internationale trainingsstages gewoon nuttig. Of daar dan een Olympisch kampioen wat clinics geeft, is eigenlijk bijzaak, daar leer je zeker iets van, maar vooral het werken met toppers als partners, dát is leerzaam.

Leeuwen, welpen en de leeuwenkoning

Aan de andere kant. Degenen die in een eigen club of groep de leeuwen zijn, hebben zij niet tevens de dure judoplicht om de welpen te helpen om ook te groeien? De leeuw mag best streven om leeuwenkoning te worden, maar een goede koning dient ook zijn 'volk'. Het is niet goed als alle toppers wegtrekken en alléén daar gaan werken aan hun eigen carrière. Ook de welpen hebben recht op leeuwen als trainingspartners. Alleen dan komen er in de toekomst nieuwe leeuwen uit de jungle naar voren.

Het is een kwestie van zorgvuldige balans tussen de top en de opvoeding. Maar vast staat dat je leert van judoka die nét iets beter zijn dan jijzelf. En als die er niet zijn, kom je nooit vooruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten