maandag 18 mei 2015

Mach otoshi

Jazeker. Deze 'nieuwe judotechniek' kwam ik deze week tegen in een filmpje wat al vorig jaar op een judoforum was geplaatst (zie onderaan dit blog) samen met nog een aantal andere 'nieuwe' technieken.
Er wordt van alles onder 'judo' gekarakteriseerd wat je tijdens wedstrijden zomaar kunt gebruiken (als je tenminste lichtgewicht bent, ik zie dit een beer in de +100 niet doen) maar wat in wezen afkomstig is uit andere disciplines als BJJ en Sambo. Importjudo dus. Even wachten wat de IJF zegt, maar ik zie geen illegale pakkingen.

Maar dan die nieuwe namen. Mach otoshi staat ergens halverwege het filmpje.

Ik moet zeggen: dat is nou een mooie techniek, werkelijk waar. Hij is duidelijk afkomstig uit het no-gi-grappling, wat je ziet aan de pakking onder de arm op de rug. Ja, een 'normale' tai otoshi kun je immers niet maken als je geen judogi aan hebt. Maar de lichaamsbeweging, die zo fundamenteel is voor tai otoshi, die kun je wel maken, al kan dit zo ook snel een heupworp worden. 

Wie Tokio Hirano wel eens bezig zag met zijn tai otoshi, die weet dat juist deze techniek alleen een principe kent: de lichaamsdraaiing en het neersmakken van uke. Verder is alles mogelijk, met golfbewegingen, springend je tai sabaki maken zoals Hirano en wat je kunt bedenken. Het beentje neerzetten is niet fundamenteel - het is een tewaza en dus geen beenworp. Zelfs de hikite-beweging kan in theorie nog gemist worden, als er maar balansverstoring en lichaamsbeweging is die uke meeneemt.

Verschil in pakking is bij Kodokan judo nooit een reden geweest om een nieuwe Japanse naam te geven. Alleen een verschil in principe rechtvaardigt dat. Om die reden vind ik de getoonde techniek mooi, maar de naam niet. Mach otoshi is gewoon een tai otoshi, één van de vele, véle mogelijkheden. 

De pakking onder de arm als variatie kennen we overigens. Denk maar aan Nage no Kata harai goshi. Kan zo ook gebruikt worden voor no-gi-judo. Waarmee al door Jigoro Kano wordt aangetoond dat die specifieke pakking hooguit een passende variatie wordt op een bestaande worp.

Wel leuk judo verder...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten