dinsdag 9 juni 2015

Dood door o soto gari

Op 27 mei jongstleden overleed in Japan een meisje van de Fukuoka junior high school aan de gevolgen van een... o soto gari. Aldus dit bericht.

Huh? Aan de gevolgen van een simpele 'eerste beenworp'? Zo ongeveer de basis van wat we aan kinderen leren: pootje haken, beng. 

Ik mag aannemen dat de uitvoerende geen oranje-bander of hoger was, die een klein meisje overmoedig even door de mat wilde smijten. Nee, het lijkt eerder een klasje beginners te zijn geweest, waarbij het arme kind te hard op haar nek en achterhoofd is gevallen. Bewusteloos, ambulance, maar het mocht niet baten. Een fatale hersenbloeding was het gevolg.

Uiteraard is men in Japan in alle staten en wordt er meteen onderzoek naar gedaan. Wat daar ook uitkomt... een meisje is wel erg ongelukkig terecht gekomen na zo'n simpele worp.

Ukemi en controle

Judo is altijd leren en ook ongelukken leren ons veel - zo schreef ik al eerder dit jaar.  Normaal zijn judo-ongelukken gelukkig zelden dodelijk. Maar wat leert zo'n verhaal ons? "Kin op de borst" bij elke val. Blijf het herhalen, herhalen en herhalen, tot het val-instinct wordt. Maar dan nog kun je verkeerd landen op je nek als je te veel als een plank valt en niet meerolt. Het lijkt er op dat de aansporingen van de oude leermeesters blijven gelden: de eerste judolessen leer je alleen ukemi en ukemi. Werpen pas na vele lessen ukemi. Dat doen we te weinig want ukemi is niet 'leuk'. Maar dus wel nodig...
goed of niet goed???
Maar verder leert het ook dat werpen 'leuk' kan zijn, maar dat beginners en beginners geen goede mix is. Werpen van een beginner door een beginner is (bijna) altijd gebrek aan controle van elkaar. Ik zie dat ook bij onze eigen groep waar thans veel beginners rondlopen. Witte-banders moeten eigenlijk aan bruine-banders worden gekoppeld met oefenen. Een goede tori kan keihard smijten als hij zijn uke maar controleert en 'opvangt'. O soto gari is een rotworp als tori werpt en loslaat, waardoor uke gewoon tegen de mat wordt gesmakt. Dán ga je inderdaad vol achterover en kan het hoofd naar achteren klappen in plaats van een mooie halve-zijwaartse ukemi te nemen met een mooie controle aan de mouw. De oranje-banders op de bijgevoegde foto hebben dat ook nog niet helemaal door zo te zien. Die jongen overleeft het wel, maar het is misschien meer een 'auw-soto-gari' zo.

Berichten over dodelijke slachtoffers laten maar weer eens zien dat judo een 'ongevaarlijke sport' kan zijn als je de principes van ukemi en controle goed toepast, maar dodelijk als je spot met de principes - zeker bij beginners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten