woensdag 22 juli 2015

Koning en pion

na het spel gaan de koning en de pion in hetzelfde doosje
Wie niet schaakt, snapt de clou niet. Maar wie geen levenswijsheid heeft, ook niet.

Na de training of wedstrijd gaan de judoka allemaal dezelfde kleedkamer in (mannen en vrouwen gescheiden, dat wel) en dan gaan ze allemaal weer gewoon naar huis als... mens.

Er zijn mensen die koning op de mat zijn. Er zijn mensen die denken dat ze aan iedereen moeten vertellen dat ze koning denken te zijn. Er zijn stille mensen die nooit iets zeggen en op de mat nergens in uitblinken. 

We zijn allemaal stukken in hetzelfde spel. Niemand is meer dan een ander, niemand hoeft zich iets te verbeelden. En hoe goed of hoe slecht je presteert, of je vooraan of achteraan staat... je bent allemaal maar een gewoon mens. Anderzijds hoeft niemand zich minderwaardig te voelen ten opzichte van de 'koninkjes' en 'koninginnen'. Je bent wie je bent; alle stukken tellen mee, en alle stukken kunnen geslagen worden.

O ja, en daar denken we niet aan natuurlijk... uiteindelijk eindigen alle mensen/judoka ook een keer in een zelfde 'doosje' van zes plankjes met handvaten. Daarin zijn echt alle mensen gelijk en het is het enige wat je zeker weet van ons leven. Wie dat af en toe beseft, heeft meteen een minder grote mond. De échte groten der aarde beseffen hoe klein je bent. Wie is er méér dan een pion...?

Al krijgen sommige koningen wel een mooier graf: ziehier Napoleon (Parijs)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten