zondag 12 juli 2015

Niet stoppen na de vakantie: 8 tips om het leuk te houden...

Mijn sensei is een bekende figuur in onze stad. Want als ze hem niet kennen van de school waarop hij jarenlang les gaf in lichamelijke opvoeding, kent men hem wel omdat men zelf of een van de familieleden een tijdlang judo heeft gedaan. Wie heeft er niet eens een paar jaar gejudood?

relax en ga door
Judo is bedoeld om een levenslange toewijding op te roepen, een weg om te blijven gaan. De werkelijkheid is anders. Judoka beginnen enthousiast, vaak in hun jeugdjaren, maar na enkele seizoenen gaat het judopak in de kast en uiteindelijk op Marktplaats. Wie de groene band haalt, is al een volhouder. Het is weer bijna zomervakantie. Wie komen er na de vakantie wel terug en wie niet???

Wat drijft mensen weer de mat af? Ik las eens een aantal praktische tips om het wél vol te houden. Ik wou dat ik ze gekend had toen ik zelf in mijn puberteit met judo stopte - terwijl het virus zo diep in mij was gaan nestelen...
  • Heb geen haast. Judo training is soms saai en de weg naar de zwarte band is lang. Sommige judoka stoppen omdat ze zichzelf niet meer kunnen motiveren door te gaan, ook als het enorm veel geduld vraagt. Streef niet naar een zwarte band, maar alleen om morgen beter te zijn dan vandaag. En laat dat dan genoeg zijn. Leg de lat niet te hoog en ga niet te hard.
  • Integreer het in je dagelijks leven. Wie zo veel traint dat familie en vrienden er over gaan klagen 'je bent ook alleen maar met judo bezig' verliest de support van je omgeving die je nodig hebt. En bouw het judo zó in de agenda in, dat er tijd over is voor andere dingen, en je het niet te druk krijgt om judo er nog bij te hebben.
  • Zorg dat het leuk blijft. Als je gemotiveerd blijft door de leuke sfeer in de club, kun je veel meer opofferen om te blijven trainen. Als het je ergens echt niet aanstaat en je verliest de lol, ga dan ergens anders heen maar stop er niet mee.
  • Durf even een stap terug te zetten. Als je merkt dat het te veel wordt, of dat je het fysiek even niet aankan vanwege een ziekte of blessure, wees eerlijk naar jezelf en luister naar je lichaam. Overleg met je sensei en neem even gas terug. Dan kun je de accu weer opladen om later terug te komen. Zolang dat niet meerdere keren per jaar gebeurt, is er niks aan de hand.
  • Train met mensen die je liggen. Als je geen fijne trainingspartners hebt, wordt judo heel zwaar. Zoek naar vrienden, mensen die ook graag met jou trainen en spreek af wat je samen wil bereiken. Als je een gezamenlijk doel hebt, houd je het veel beter vol. Als je dan eens geen zin hebt, weet je dat je vrienden op je wachten en dan ga je omwille van hen tóch.
  • Vermijd medejudoka die je niet mag. Als je steeds geconfronteerd wordt met judoka die jouw motivatie wegzuigen door een negatieve houding, of die jou storen, kan dat verkeerd uitpakken. Je mag zogenaamd niemand weigeren voor de training, maar als je het kunt uitzoeken...
  • Bouw genoeg rust in je leven in. Overtrain jezelf niet. Hardlopers zijn doodlopers en als je dat een paar keer meemaakt, is de kans dat je stopt veel groter.
  • En: Vergelijk jezelf niet met anderen. Judo is geen competitie. Iedereen mag zijn zoals hij is. Je bent zelf je eigen maatstaf en je sensei zegt je wel als je harder moet werken. Niet je eigen ikje wat zich minder gaat voelen dan anderen en dan vervolgens afknapt.
Er zijn vast nog meer praktische spelregels. Maar laat één ding voorop staan: doe je judo zó dat je niet stopt. Linksom of rechtsom: hou het hoofd koel en ga door. Met frisse moed terugstappen op de mat na de vakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten