woensdag 2 september 2015

Is judo wel zo populair of blijven we klein?

Deze week begon onze judogroep weer en ik kon uiteraard niet wachten. Ik ben erg tevreden met onze sportschool - klein maar fijn - en ik hoopte dat iedereen weer veilig terug is na de vakantie en het judo niet wegbezuinigd is, of het pak op Marktplaats is beland. Zo te zien was dat zo, iedereen was er. Maar we blijven een 'kleine' club natuurlijk.

De JBN gaat het seizoen weer met frisse moed van start, in de hoop dat het ledental niet blijft steken onder de 44.000 dit jaar, al vrees ik dat ambitie van 55.000 in 2016 te optimistisch is. 
Maar zelfs dan. 

Ik heb altijd gedacht dat judo een enorm populaire sport was, want ja, wie heeft er niet ooit gejudood? Nu weten we van de JBN dat deze niet alle judoka van ons land in het bestand heeft zitten, alle acties ten spijt. Er bestaat geen verplicht JBN-lidmaatschap om op de mat te mogen stappen. Dat is bij veel andere sporten wel anders.

Toch kwam ik bij toeval de ledentallenrapportage van NOC*NSF tegen (cijfers 2013, die van 2014 komen wellicht dit najaar). En toen schrok ik. Huh? Judo niet in de top-10 van populaire sporten? Dat voetbal en tennis meer leden hebben (resp. 1,2 miljoen en 625.000) verwachtte ik wel. Maar dat er meer betalende bondsleden paardrijden (208.000) , of bridgen (114.000) verbaasde me wel. Judo zit qua ledenaantallen meer in de buurt van badminton, handbal en wandelsport, en valt in het niet bij een 'elitesport' als golf waar in Nederland bijna 10 keer (!) zo veel beoefenaars van blijken te zijn... 

Niet dat ik nu mijn judopak voor een golftenue ga inwisselen omwille van de populariteit, maar ik heb echt altijd gedacht dat judo meer beoefenaars had. Nu snap ik ook waarom de sportkaternen van de kranten maar nauwelijks aandacht voor judo hebben... en als het dat is, alleen voor de belangrijkste wedstrijdjudoka en bij het WK-debacle van afgelopen week.
Hmmm.... ik denk, dat een van de redenen waarom judo 'klein' is in verhouding tot andere sporten, de hoge aantallen afhakers zijn. Er zijn ontzettend veel mensen die in hun jeugd, of via schoolprojecten, judo hebben gedaan. En er er veel van hebben geleerd wellicht. Maar niet zijn doorgegaan. Veel judo-ervaring dus, maar weinig leden. Ik was zelf ook zo'n judoka in de tijd tussen mijn tienerjaren en de herintrede op de mat en het hernieuwde JBN-lidmaatschap. Mijn judoliefde bleek ook niet uit de cijfers van NOC*NSF.

Tegelijk is het een soort van 'schande' dat judo, wat een 'weg' () pretendeert te zijn, zo sterk een tijdelijk karakter heeft in een sportersleven. Kon judo toch maar meer doorzetters hebben, mensen die het vanaf hun kinderjaren consequent blijven doen tot op hoge leeftijd. Want dat verklaart zeker de onverwacht hoge aantallen van golfers en bridgers. Een balletje slaan of een kaartje leggen is iets voor tot je echt niet meer kunt en magere Hein aanklopt. Bij judo is dat aan slechts weinigen gegeven. En dat blijkt uit de cijfers.

We blijven een kleine club zo... maar als we er maar plezier in hebben, ach, wat maakt het dan uit?

1 opmerking:

  1. Stand van zaken eind juni 2015: 43.511 leden
    (uit halfjaars rapportage website JBN)

    BeantwoordenVerwijderen