zondag 6 september 2015

Kihon 基本

In de voor mij legendarische Karate-Kid-I film vraagt Daniel-San na één les van mr. Miyagi: "En? Wanneer ga ik slaan?" En dan krijgt hij eerst uitputtende lessen in allerlei basis-dingen waar niks aan is, maar die wel belangrijker zijn dan 'slaan'.

Die basis-dingen, dat noemen we kihon 基本
  • ki 基 = fundament, basis
  • hon 本 = oorsprong, oer-, puurheid
Kihon in judo en andere budo-wegen is dus: de oerbasis, het oorspronkelijke fundament.
En die mag bij geen enkele training ontbreken.

Wat is kihon bij onze training?

Nu is de discussie uiteraard: wat is dan de kihon voor onze judolessen? Wat is het allerbelangrijkste?
Een half uur warming up die niet specifiek voor de spieren die je gaat gebruiken, is niet fundamenteel. Maar zoals bij aikido bepaalde basisbewegingen worden gedaan, elke les opnieuw, vind ik wel kihon. Voor judo is dat ook: ebi. Niet alleen voor het newaza van belang, maar voor het hele lichaam en het soepel maken van de heupen.
Ukemi is ook kihon. Van beginner tot 9e dan, allemaal moeten we ukemi blijven trainen - zoals ik laatst al schreef. Al ben ik zelf van mening dat vooral de voorwaartse en achterwaartse rol, en de zijwaartse ukemi fundamenteel zijn, de rest komt nauwelijks voor. 
Alles wat het lichaam soepel maakt en voorbereidt op veilig trainen en vermijden van blessures is kihon voor judo. Ik vind spiertraining en harde conditioning daar niet bij horen. Daar kun je ook voor in de fitness aan de slag en veel systematischer (en dus beter-fundamenteler).

Kata

Verder is vanuit de oorsprong zeker kata een deel van het kihon-pakket. Nu wordt dat als een soort luxe beschouwd voor hoger-gegradueerden, maar ik vermoed dat judo bijna de enige budo is die het kata zo heeft weggeschoven. In alle Japanse kunsten is kata de basis van elke technische training. En wie iets probeert te snappen van hoe technieken bedoeld en in elkaar zitten, kan niet om kata heen. Houdgreepjes leren zonder katame no kata? Is eigenlijk onzin, zeker als het de rij van Kawaishi afgaat en... er geen systematisch verzet van uke is zoals in het kata. Wat is die controle dan helemaal? Kun je wel losse worpen leren zonder het gevoel van stappen, pakken, en aanvallen, of de balansverstoring zoals die in het nage no kata zijn overgeleverd? En eigenlijk... snap je wel wat judo-souplesse is zonder ju-no-kata, of wat de betekenis is van echte zelfverdediging zonder kime-no-kata? Is dat niet allemaal kihon? Te leren voor je goed randori of shiai kunt doen?

Hele houding


En verder is uiteraard het beleven van de principes seiryoku zenyo en jita kyoei op en buiten de mat kihon. Het doel en de middelen zuiver hebben. Fysiek en moreel. Dat een judoka een nobele mens is, is fundamenteel. Respect, eerbied (rei), van binnen...

We hoeven geen judo-fundamentalisten te zijn om dit te onderschrijven of te willen handhaven. Of wel... ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten