zaterdag 12 september 2015

Nederland geen judoland meer, maar ook geen voetballand?

Nu.nl begint zich te ontwikkelen tot een volwaardig medium, als ze zelfs aan serieuze sportjournalistiek gaan doen en achtergronden proberen te duiden. Gisteren dus ook, met dit artikel naar aanleiding van de slechte prestaties van Nederland op de grasmat dit jaar:
"Oranje dreigt voor het eerst in 32 jaar een EK te missen en de Nederlandse clubs zijn al blij als ze er niet voor de winterstop uitvliegen in Europa. NU.nl vraagt daarom aan zes prominenten: Hoe kunnen we het Nederlands voetbal weer een duw in de goede richting geven?" (citaten nu.nl)
Lees het artikel en hoor de mening van de kenners uit het veld, en ik moest meteen denken aan de parallel tussen beide 'matten', de groene grasmat en de groene judomat.

Als een van de trainers bijvoorbeeld zegt: 
"We moeten kritisch kijken naar onze opleiding, de aanpak werkt onvoldoende. Topvoetbal is een fysieke aangelegenheid geworden waarin je topfit moet zijn en we doen in Nederland gewoon te weinig qua trainingsuren."
Vervang het woord 'topvoetbal' door 'topjudo' en het lijkt wel één op één te kloppen.

Of deze:
"Mijn generatie is opgegroeid zonder iPad en mobiele telefoon. De vrije tijd werd besteed aan extra trainen bij de club of voetballen op een pleintje. Het is nu drie keer per week trainen en meer doen die jongens niet. Daar zit een gigantisch verschil." 
Nu wil ik wel toegeven dat er veel judoka zijn die meer dan de drie keer per week trainen, en geen smartphoneverslaving hebben, maar ik ken ook een voorbeeld van een gevallen ster die geen zin had in weekendtraining, want hij wilde ook uitgaan, en al dat rennen en beulen was niks. Tsja. Je betaalt de prijs.

En verder wordt vooral aangegeven dat de moderne jeugd te veel in de watten wordt gelegd en daarom een mentaal probleem zou hebben. Ook in dit citaat zou ik zeggen: vervang KNVB door JBN en  voetbal door judo en ik vermoed dat de conclusie de spijker op de kop kan slaan.
"Een topsportpsycholoog aanstellen bij de KNVB die alle jeugdopleidingen langs gaat om de mentale weerbaarheid te vergroten. Ik denk dat er op mentaal gebied heel veel te winnen valt in het voetbal."

Of zou het bij judo echt heel anders liggen? 

-----------------

Als laatste, als toegift, voor de al vaker geconstateerde 'problemen' dat in de clubs de talentenvijver wordt leeggevist, heeft Leo Beenhakker nog een opmerking die we ook in het judo kunnen herkennen...
"Clubs zijn zo kwetsbaar. Als er een jonge speler bovenuit steekt, is die bij een goed bod meteen weg. Ik betwijfel of hier een oplossing voor is. Je kunt het de jonge spelers ook niet kwalijk nemen dat ze vertrekken. Zeg maar eens 'nee' als clubs als Manchester United voor de deur staan. Leg de elftalfoto's van de eredivisieclubs van vorig en dit seizoen maar naast elkaar en je weet niet wat je ziet."
Clubs versterken en centraal blijven stellen, de onderkant van de piramide goed in stand houden, blijft cruciaal.

2 opmerkingen:

 1. Beenhakker ziet het goed! Sporters goed laten rijpen. Gaan zij te vroeg, en halen zij niet het gewenste resultaat wordt de volgende gewoon gehaald.
  De gesjeesde sporters kan zomaar uit teleurstelling voor de sport verloren gaan! Ook zijn voorbeeld functie in zijn club is weggevallen. Zelfs een negatief voorbeeld is het gevolg.
  In het schaatsen en wielrennen worden de zogenaamde talenten rustiger gebracht en tegen zichzelf beschermd! Grt Warner Salomons

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beenhakker ziet het goed! Sporters goed laten rijpen. Gaan zij te vroeg, en halen zij niet het gewenste resultaat wordt de volgende gewoon gehaald.
  De gesjeesde sporters kan zomaar uit teleurstelling voor de sport verloren gaan! Ook zijn voorbeeld functie in zijn club is weggevallen. Zelfs een negatief voorbeeld is het gevolg.
  In het schaatsen en wielrennen worden de zogenaamde talenten rustiger gebracht en tegen zichzelf beschermd! Grt Warner Salomons

  BeantwoordenVerwijderen