vrijdag 22 juli 2016

De IJF heeft een integriteitsprobleem met haar voorzitter

Vanmorgen plaatste de directrice van de JBN een vraag op haar Facebookpagina, wat te denken van de opmerkingen van IJF-president Marius Vizer naar aanleiding van het dopingschandaal onder Russische Olympische sporters

Principe

Voor alle duidelijkheid: ik vind net als elke weldenkende judoka, dat we in de topsport snoeihard moeten zijn over doping. Zero tolerance. Mijn mening is: als nu voor de tweede keer (!) blijkt dat in Rusland de dopingregels systematisch zijn overtreden (en van hogerhand gestuurd) resultaten zijn gemanipuleerd, dat daardoor het hele land een mega-probleem heeft. Natúúrlijk gebeurt dit in meer landen. Maar dat mag never-nooit een reden zijn waarom het gepakte land zich zou willen verschuilen achter uitvluchten. Topsport moet clean zijn, anders is het geen topsport meer, maar dieptesport. Dan zakt het krakend door het ijs en mag het van mij bevriezen onder de ijskap, dan is het over. Helder zat, zou ik denken. 
Ook al worden cleane sporters het slachtoffer als hun land wordt verbannen, dat zij dan zo. Het is voor een IOC niet te doen, om individueel te gaan schiften als blijkt dat de corruptie een collectief beleid van een land was. Dan moet je er helaas van uitgaan dat degenen die niet gepakt zijn, als deel van het systeem, ook gebruikt moeten hebben...

De woorden van Vizer
Vizer en Putin, foto insidethegames.biz

Wat doet echter de president van de IJF, Marius Vizer? Ondanks het feit dat binnen de judowereld al jaren met een enigszins wantrouwige blik wordt gekeken naar zijn innige vriendschap met de Russische president (en honorair president van de IJF vanwege zijn 'verdiensten voor het judo'), gaat meneer Vizer nog eens even extra zijn solidariteit met Putin uitdrukken door de acties tegen Rusland te vergelijken met de koude oorlog: 
De president van de international judo federation heeft de oproepen veroordeeld om alle Russische atleten te verbannen bij de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro, en hij riep op tot "vriendschap in plaats van voorbeelden van een Koude Oorlog." Marius Vizer zei in een verklaring dat "Russisch judo een grote rol speelt in de geschiedenis van onze sport. (New York Times)  

Nee nou wordt-ie mooi!

Meneer Vizer scoort met deze opmerking wat mij betreft een directe hansokumake. Wegens een openlijke aanval op de scheidsrechters. Even heel simpel. Door zo'n vergelijking te maken en te pleiten voor 'vriendschap', pleit hij voor zijn eigen vriendschap met meneer Putin, maar vergeet hij blijkbaar even de kwestie. Doping. Bij uitkomsten van dopingonderzoeken is juist het allerbelangrijkste: onafhankelijkheid en objectiviteit. En ook 'vrienden' moeten elkaar dan de keiharde waarheid mogen zeggen.  Voor elkaar opkomen, natuurlijk. Tenzij het gaat om dingen die echt niet kunnen.
Als Vizer en Putin echte vrienden waren, zou hij zijn 'vriend' moeten kunnen bellen en zeggen "Hi Vladimir, met Marius. We moeten binnenkort zeker weer eens een goeie wodka samen gaan drinken, maar ik moet je als vriend eigenlijk wel even aanspreken wat jullie mensen geflikt hebben over die doping, zeg. Man, wat brengen jouw mensen de judosport daarmee in de shit zeg. Kun jij daar als judoka niet even keihard mee aan de slag dat we nu echt van die doping afkomen?  Normaal weet je wel wat je moet doen met mensen die Rusland beschadigen hè! Hahaha! Dat bedoel ik dus. Gaan we even goed aanpakken samen hè!" Zoiets? 
En ook al zou je publiek omwille van de vriendschap niet te hard willen zeggen wat je binnenskamers zegt, dan nóg moet je helder zijn over de kwestie. Dan kun je zeggen dat je het heel erg vindt en dat je het er met je goede vriend over zult hebben, wat er aan te doen. Dát zou nou vriendjespolitiek zijn waar we nog wat aan hadden, je vriendschap inzetten voor integriteit en de goede zaak. Maar... als je het over vriendschap hebt en dan objectieve uitkomsten inzake een serieuze bedreiging voor het judo, in een kwaad politiek daglicht zet... wat ben je dan voor iemand?

Integriteitsprobleem

Mijn twee centen vandaag: de IJF heeft met meneer Vizer aan het roer een enorm integriteitsprobleem. We moeten als sporters van de voorzitter van de IJF een 200% anti-doping-insteek kunnen verwachten. 200% support voor alle officiële anti-doping organen. Respect voor de 'scheidsrechters' van de WADA. Zonder aanziens des persoons. Als bij zo'n wezenlijke kwestie maar de minste twijfel zou bestaan over de onafhankelijkheid van de voorzitter, of diens vriendschap met een betrokken staatshoofd daarbij in de weg zou staan, moet hij weg. Klaar uit, hansokumake en van de mat af. Weg. En als honorair voorzitter Vladimir Putin niet snoeihard elk gebruik van doping veroordeelt en er alles aan doet om de schuldigen streng te bestraffen, moet hij ook zijn mooie titels maar inleveren. Zo niet... dan zakt de IJF als organisatie krakend door het ijs en kan ze lang de wonden gaan likken van de reputatieschade die ze daarmee dan oploopt. 

Samen kiezen voor zero tolerance

Ondertussen is doping hét probleem van de hele topsport, wereldwijd. Als één het doet, kun je bijna niet meer winnen zonder het ook te doen. Doping is een sneeuwbal van bedrog en criminele manipulatie, het roept corruptie op en vernietigt de levens van de atleten op de lange termijn. Potentiële topsporters zouden zich af moeten vragen of ze in die wereld wel willen meedoen. In die zin is het van eminent belang dat de hele judowereld een eensgezind 'nee' laat horen tegen doping en ook als geheel haar stem laat horen tegen de uitspraken van Vizer. Nul-tolerantie, geen twijfel laten bestaan. Omwille van de sportiviteit en de integriteit van de topsport. 

Daarom zou het de JBN sieren als ze, omwille van haar eigen topsportbeleid, publiek afstand nam van de opmerkingen van de IJF-president. Even je eigen nek uitsteken om daarmee helderheid te scheppen waar je staat. Geen angst voor politieke gevolgen. Gewoon opkomen voor integriteit en sportiviteit. Een judoka doet niet mee met vuile politiek, die is een man/vrouw van eer!

1 opmerking:

  1. Geheel mee eens! Maar ja de waarheid zeggen en eerlijk handelen is in de bovenste lagen van de judowereld not done!
    Het is echt ongeloofelijk hoe het daar toe gaat! Niks geen democratie, van dichtbij meegemaakt. Een vraag stellen over beleid staat gelijk aan motie van wantrouwen en je wordt snoeihard afgeserveerd. Je ervaart dan heel goed welke verschillen er zijn in de wereld! Zeer frustreert !

    BeantwoordenVerwijderen