maandag 25 juli 2016

"Een smet op de Spelen"

Het nieuws op een rij

Naar aanleiding van het besluit van IOC-voorzitter Thomas Bach om Russische sporters niet collectief te weren van de OS2016 in Rio, lijkt men wel alleen binnen het IOC en in Rusland tevreden te zijn. De directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit zegt althans:
"Natuurlijk werpt dit een smet op de Spelen. Iedere Russische prestatie staat met deze achtergrond ter discussie. Er zullen nu schone sporters uitkomen tegen sporters die op z'n minst deels hebben geprofiteerd van het Russische dopingsysteem.'' 
En dat is mild uitgedrukt. Deze uitspraak van hem is beter: 
"Het komt er nu op neer dat een Russische sporter die niet is betrapt, iets waar de eigen regering aan heeft meegeholpen, geluk heeft. Die kruipen door de mazen van de wet."
Precies! Ik ben blij dat ook het Nederlandse NOC*NSF ook stelling neemt tegen de beslissing van hun hoogste baas: 
"Wij denken dat juist het IOC op de bres moet staan voor 'clean sport' en de schone atleten moet beveiligen", aldus Hendriks. "In dat licht past het niet om dit land, zij het onder strenge voorwaarden, de gelegenheid te geven mee te doen aan de Spelen."
En uiteraard is ook het mondiale antidopingagentschap WADA teleurgesteld dat de IOC-voorzitter zo over haar gedegen rapport is heengewalst: 
"Het rapport van McLaren toont een door de staat aangestuurd dopingprogramma in Rusland aan, dat de principes van schone sport nadrukkelijk ondermijnt."
Zo is het maar net. Het ging hierbij niet om individuele gevallen, maar om een collectief systeem. En doping is dé ziekte van de hele topsport. Terecht dat er op alle fronten, bij alle grote (judo-)toernooien superstreng wordt gecontroleerd. Er is geen manier om zo gericht vals te spelen als met doping. Het komt overal voor. De Tour de France heeft ermee geworsteld, en het gevoel dat zelfs op latere niveau's van sport enorm wordt geknoeid, speelt al jaren, zeker toen het communisme nog bestond en de topsporters daar onderdeel waren van de staatsidiologie dat zij helden werden van het 'gezonde' leven in deze landen.

Wat is er aan de hand? 

Ik vrees dat het onderstaande artikel van de scherpe sportjournalist Hans Klippus in de Wegener-dagbladen vandaag enorm spot-on is. 


De voorzitter van het IOC is gewoon de baas, en niemand die hem tegenspreekt. Klippus geeft aan dat dit al jaren de bestuurscultuur is: andere bestuurders zijn gewoon ja-knikkers. Wat zit er meer achter? Geld. Uiteraard. Russische staats-oliechargieën als Gazprom sponsoren héél veel topsport. President Putin heeft als 'sportman' enorme interesses in de sportwereld en kent iedereen persoonlijk, niet alleen IJF-chef Marius Vizer, maar ook... Thomas Bach. Die laatste heeft ook zakelijke belangen in Rusland. Er is uit zoiets maar één conclusie te trekken: afhankelijkheid. Het IOC is niet onafhankelijk, zoals ook het FIFA-bestuur het niet bleek te zijn. Het beeld ontstaat van een topsportwereld die van vriendjespolitiek aan elkaar hangt en waar niet de waarheid, of de cleane sport wordt gediend, maar de eigen belangen(verstrengeling) en achterkamertjespolitiek.

Ook al zijn de commentaren van de diverse nationale sport- en antidopingorganisaties niet mis, men blijft maar beleefd. Men heeft elkaar immers nog nodig en de macht van het IOC is (net als de FIFA) niet te onderschatten. Ook dat zijn belangen en politiek. 

Kwade reuk

Blijft echter staan dat de OS2016 beginnen in een kwade reuk. En dat elk verlies tegen en Russische judoka of sporter, een bijsmaak zal hebben. "Zou hij/zij..." Zeker als een judoka zou merken dat hij technisch niets inbrengt tegen een beer die hem over de mat sleept als een veertje, als een "graafmachine" zoals ex-judoka Bastiaan Ruitinga het noemt in zijn onlangs verschenen boek (Breekpunt, pag. 51) als hij bij een internationaal jeugdtoernooi vliegles krijgt van een 16-jarige Rus met een volle baard... 

Het laffe IOC heeft gesproken. Alle deelnemers moeten maar blij zijn dat ze er staan. Ze moeten sportief zijn en misschien maar nergens aan denken. Maar het gevoel van bedrog zal nu blijven. Jazeker, dit schandaal én het besluit van Bach, zijn een smet op de Spelen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten