zondag 17 juli 2016

Tandoku renshu 単独練習

Het wordt vakantietijd en de dojo zijn gesloten. Helaas. Dus kun je niks aan judo doen.
Niet dus.

Traditioneel heeft judo-oefening twee mogelijkheden. Met en zonder partner. Jigoro Kano leerde zijn leerlingen om ook alleen repeterend technieken te oefenen: tandoku renshu.

welke techniek is het???
Tandoku (単独) = letterlijk: "gewoon in je eentje"
Het normale judo met een partner noemen we sotai (相対): "samen, face to face".

Oefening is renshu 練習, waarbij het oefenen dan dus echt een lichamelijk-repeterende betekenis heeft, want als het echte oefening met alle aspecten van het judo is, spreken we over keiko. 

Wat heeft dit voor zin? Is judo niet principieel een activiteit met iemand met wie je leert door sámen te bewegen en elkaar energie te geven? Jazeker. Maar om bepaalde technieken goed te leren, kun je niet anders dan de bewegingen van het lichaam (stappen, draaien en handbewegingen) eindeloos te oefenen. Dat kan men doen met een flexibel voorwerp aan een boom of paal te binden (zoals sommigen doen met een binnenband van een fiets of zelfs een judoband om een mee-gevend voorwerp) maar ook gewoon helemaal. Solo. Als een soort 'gymnastiek' maar dan wel heel gericht. Kano heeft het zelf zo bedacht.

Voorwaarde voor deze vorm van oefening is uiteraard, dat de judoka de exacte bewegingen van de betreffende techniek heel goed kent. Zo niet, is het zinloos. Of zelfs contraproductief. Om de verkeerde stappen vast te zetten in je bewegingspatroon, leidt nooit tot een goede worp. 

Daarom snap ik wel dat sommigen tandoku renshu aanbevelen, maar niet voor beginners. Of judoka die niet zo veel van worpfasen snappen. Dus: alle gevorderde judoka: aan de slag deze zomer... :)

Hoe dan ook, in de Kodokan doen ze het veel, ook als formele demonstratie.



1 opmerking: