zondag 14 augustus 2016

Drie keer een topscore halen

We denken bij het uitvoeren van een techniek, of het doen van judo in het algemeen, al snel in termen van technisch succes. Toch is de vaardigheid (jutsu) maar één deel van het verhaal. "Vaardigheid is waartoe je in staat bent om te doen". Dat is een kwestie van zweet dat uit je lichamelijke poriën komt. Trainen, trainen, duizenden uchi komi en héél veel ukemi nemen. Ben je dan een goede judoka? Met kundigheid?

Wat zijn de echte kampioenen waard? Zijn dat de luilakken? Wellicht het enkele toptalent dat een lichaam als een godenzoon heeft en alles kan zonder te trainen? Bestaan die godenzonen? De meeste topjudoka - of ze nu aan de internationale top staan, of aan de top van zichzelf - zijn de mensen die werken op wilskracht, zoals Bastiaan Ruitinga in zijn boek wat ik 2 weken geleden beschreef. "Motivatie bepaalt wat je doet." Het is een kwestie van zweet dat uit je geestelijke poriën komt. Toch is dat niet alles.
Het is zoals Ichiro Abe eens zei: "Het belangrijkste bij judo is de geest. De geest moet vrij zijn." En het is waar. Een judoka die niet ijzersterk is in zijn geest, vastberaden, met een ijzeren wil, bereikt niks. Nog geen oranje band. De kindertjes die afhaken voor ze groen hebben, laten vaak zien dat doorzettingsvermogen een moeilijke deugd is geworden in onze tijd. Wat niet 'leuk' is. doen we niet. Motivatie dus!

Het derde element is zeker zo wezenlijk. "Je houding bepaalt hoe goed je iets doet." En dat is nou nét wat het verschil wil maken bij Kodokan judo. De Stichter heeft een hoger doel vastgesteld: welzijn voor allen. Bij een échte topjudoka moet je dát voelen. Niet alleen dat hij getraind is naar lichaam en wilskracht, maar dat hij een nobele mens is, die jouw geluk en dat van anderen op de eerste plaats stelt.  Dát is een kwestie van zweet dat uit de poriën van je ziel komt. Je echte binnenste, je hart. 

Wij hebben in het judo mensen nodig die op alle drie deze invalshoeken een topscore behalen. Sterk naar lichaam en geest, maar voor alles edelmoedig. Integer tot in hun vezels. Dát zijn de echte voorbeelden, waarvan je een poster boven je bed wilt hangen. Maar... heel vaak zijn deze toppers zo eenvoudig en nederig dat ze zich nergens op laten voorstaan. Want alleen als je geen ego of pretenties hebt, kun je werkelijk het welzijn en geluk van een ander behartigen. Deze houding is overigens geen kinderspel. Dat hebben we de afgelopen tijd op de Spelen wel gezien...

Toch heb je eenvoud van hart nodig.
En dan... heb je een "vrije geest", zoals Ichiro Abe zegt.

2 opmerkingen:

  1. Chi toku tai ofwel geest mentaliteit lichaam. Drie componenten die wanneer ze , wat zelden voorkomt, in balans zijn. Zorgen voor satori ( verlichting). Het zogenaamde aha moment. Wanneer zeg je YAWARA ICHI DAI ( judo is mijn leven )? Dat zeg je nooit als je judo alleen maar als een competitie spelletje hebt beoefend. Je zegt dit pas als je besluit om judo een leven lang te doen. Helaas zijn er in ons Nederland weinig judo meesters te vinden die zo opvoeden om te zorgen dat je judo een leven lang kunt doen. Heel veel denken door hun judokids op te leiden in alleen maar competitie judo dat ze goede judo meesters zijn. Willen wij hier in Nederland het anders, dan zullen we moeten beginnen bij de jeugd. Want de jeugd heeft de toekomst. Zal wel moeilijk worden om een totaal andere mindset te bewerkstellen. Maar goed als we nooit eraan beginnen, dan................ Groeten Richard de Bijl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je mooie reactie, Richard! We proberen er wat aan te doen, aan die authentieke judo-opvoeding... en waar inspanning is, zal ook resultaat zijn, zei Kano al.

    BeantwoordenVerwijderen