vrijdag 12 augustus 2016

"Het Nederlandse judo moet helemaal terug naar af"
Je kunt van de regionale Wegener-dagbladen veel zeggen, maar niet dat ze met Hans Klippus van het AD geen goede sportjournalist in huis hebben. Lees het artikel van vrijdag de 12e augustus op de foto... 
Ik zat zelf met nogal gemengde gevoelens de Nederlandse Olympische 'prestaties' te bekijken op NOS livestream. Hmmm... veel blijer werd ik als ik naar Japanse judoka keek, die in bijna elke categorie op of nabij het podium wisten te komen met positief, offensief judo (12 medailles op 14 deelnemers!). Een terechte medailleregen, dacht ik (op de laatste finale tegen Riner na misschien). Wat hebben de Japanse judoka wat de Nederlandse niet hebben? Vul het maar in.

Wat Hans Klippus verder over het Nederlands judo zegt wel ontzettend spot-on... kunnen ze hem bij de JBN niet inhuren om een paar dingen te zeggen over de toekomstige koers? Leren van het verleden door scherp te kijken naar het heden?

Crisis en illusies

Het Nederlandse judo is volgens hem "al langer in crisis" en het was uiteraard een illusie om te denken dat het continu wisselen van de technische directie, de ene bestuurscrisis/-verandering na de andere, de prestaties ten goede zouden komen. Uit pure armoede hield men de man die nog echt helemaal uit de Cor-van-der-Geesttijd is (Maarten Arens) maar aan, en we hebben gezien wat de mensen die hij coachte, hebben gebakken, met wat mij betreft als dieptepunt de 'rondedans' om de zevende plek van Tessie Savelkouls. Ik heb zelden zoiets vreselijks op de mat gezien. Dan heeft Mark van der Ham betere dingen laten zien met zijn pupillen, maar ja, die heeft nu zijn eigen bedrijf en die gaat zijn toekomst niet op Papendal op het spel zetten.
Klippus heeft natuurlijk gelijk: Arens "krijgt het voordeel van de twijfel en mag ondanks de tegenvallende resultaten van de laatste jaren aanblijven." Ondanks. Een ontzettend zwakke positie, is  die eigenlijk wel houdbaar? Hoe geloofwaardig is dit? Ik ben het daarom niet helemaal met Klippus eens als deze stelt dat Arens de steun nodig heeft van een nieuw bestuur en een nieuwe technisch directeur. Ik zou denken: als het Nederlands judo "terug naar af" moet - zoals hij zegt - dan moet er helemaal schoon schip worden gemaakt. Misschien wel door iemand uit het buitenland. Iemand die boven de oude Nederlandse partijen en  clubbelangen staat, die open kan kijken naar judoka en ze weer lekker, aanvallend en positief judo kan bijbrengen. Hebben ze in Japan nog iemand in de aanbieding die goed Engels spreekt?

Probleem voor de judo-toekomst is, wat Klippus ook al terecht stelt: "Het zal wel enige tijd kosten om een nieuwe ploeg op te bouwen" nu de huidige 'top' na Rio wel grotendeels met 'pensioen' gaat, Grol voorop. Wat komt er eigenlijk nog ná de bestaande groep? Frank de Wit was de eerste van een nieuwe lichting. Enkele Olympiërs van dit jaar kunnen nog wel doorgroeien na deze week. Maar wie volgt? Kunnen zij in vier jaar op Papendal echt zo sterk worden dat ze het verschil gaan maken en zich wel kunnen meten met de Japanners en sterke judoka 'uit het Oosten'? Dan moet er veel gebeuren en dan heeft de JBN geen tijd meer te verliezen.

Het debacle van de Nederlandse ploeg heeft ook laten zien dat de huidige staf zichzelf niet goed kan inschatten. Klippus stelt terecht dat de JBN zichzelf te kijk heeft gezet door te roepen dat men wel met meerdere medailles zou thuiskomen. Zeker de gedoodverfde kandidaten strandden veel te vroeg en moesten (Polling, Grol) ook eerlijk toegeven dat ze gefaald hebben. Om over de mokkende Verhagen die niet eens de JBN-coach aan de matrand wilde, maar te zwijgen. Daar is weinig over gezegd, maar het laat zien hoe groot het onderling wantrouwen is. Helaas moet ik zeggen: men blies vooraf hoog van de toren (vooral goudzoeker Grol), maar men had de zaak gewoon niet in de hand. Op de 22e plaats in het judo-medailleklassement eindigen is magertjes. Al zijn de Nederlanders daarin niet de enigen in het oude judo-Europa: we staan tussen Duitsland (21),  Engeland (23) en Belgie (24) in...

Terug naar af. En snel a.u.b.?

Hoe het verder moet, weet ik uiteraard ook niet. Wie wel? De titel van Klippus' artikel is hoe dan ook to the point: "judo is nodig toe aan verandering". Zoals het nu ging, niet verder. Of het ook zo is wat hij stelt: "Dat gaat ook gebeuren. Heel snel al" dat mag ik dan hopen. Snel goede beslissingen nemen is niet typisch JBN de laatste jaren, met alle interim-mensen op de stoelen. Als de JBN voor één keer over zijn eigen schaduw kan heenspringen, zal men geen halve maatregelen nemen. Terug naar af. En dat niet met de mannen die schatplichtig zijn aan het verleden. En snel duidelijkheid scheppen a.u.b. want een jaar treuzelen is zo voorbij en het is snel weer OS2020. Voor je het weet zijn de talenten van de toekomst bovendien leukere dingen gaan doen met hun leven - waarbij ik ze dan geen ongelijk kan geven, want hier was helaas geen lol meer aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten