donderdag 15 september 2016

De JBN zakt verder in het moeras

Met begrijpelijke verbazing lees ik vandaag dat de JBN het contract van haar directeur Connie Eli niet verlengt.

De mededeling wordt dik 3 maanden (!) voor de afloop van haar contract naar buiten gebracht door Jos Hell, de interim-voorzitter van de JBN.

Ik ben met stomheid geslagen.

Allereerst vraag ik me af wat de zin is om iemand nu zo - in het openbaar - kennelijk 'de laan uit te sturen' als een contract nog loopt tot 31 december. O ja, er moet vast een opvolger worden gevonden en ingewerkt, maar deze mededeling betekent wel dat Connie nu alleen nog demissionair zit te werken en dus tandeloos wordt gemaakt. Zoiets doen bestuurders niet per ongeluk.

Verder vraag ik me af hoe het kan dan een Hell - die zelf interim is - zulke ingrijpende beslissingen überhaupt mag nemen, in afwachting van een definitief nieuw bondsbestuur. Hij is zélf (als het goed is/hopelijk) nog eerder weg bij de JBN dan Connie. WTF denk ik dan? Is de Bondsraad zó monddood geworden, dat ze alleen nog maar 'ja' mag zeggen tegen 'Sultan Jos' met zijn trawanten?

Connie Eli
Maar last but not least denk ik: wat heeft Connie blijkbaar misdaan in de ogen van Hell en zijn kompanen in het interim-bestuur dat een van de (laatste) echte bruggenbouwers binnen de JBN, die in korte tijd meer respect en waardering heeft opgeroepen in NL Judoland dan Hell in al die vele jaren oude judopolitiek, zó weg moet? Oh nu ik het zeg: dát zal het probleem wel zijn. Connie was té open, té communicatief, té enthousiast, té gewoon betrokken op mensen, zonder dubbele agenda's. Dan is het blijkbaar nog beter dat zij het veld ruimt zodat de weg vrij wordt gemaakt voor weer een nieuwe stroman van de oude garde, zodat Hell c.s. de vrije hand hebben om de hele JBN zelf te herscheppen naar beeld en gelijkenis van de NOC-goden en de JBN-goden uit het verleden. Afrekenen met de kortstondige nieuwe wind. Nu weer met vrije hand klakkeloos (als slaaf van NOC*NSF) de klokken hard terugdraaien. Weg openheid. Weg JBN-lente.

En dat het daar aan ligt, verzin ik niet zelf. Connie zegt het zelf ook op de site - vreemd eigenlijk dat ze dat zo mag zeggen, blijkbaar schaamt de JBN zich niet eens voor wat er gebeurt.
Eli reageert teleurgesteld op het besluit van het bestuur. "Ik werd destijds aangenomen op een profiel om de organisatie in beweging te brengen. Nu lijkt of blijkt de vereniging niet klaar voor de beoogde transitie om mee te blijven doen in de moderne maatschappij..." (JBN website, printscreen/mirror hieronder, voor het geval de JBN dit stukje zou weghalen)
Verder het moeras in

Weet je wat, JBN? Jullie bewijzen met deze move dat jullie de slotgrachten rond jullie ivoren torens flink aan het uitbaggeren zijn. Connie bouwde bruggen tussen mensen, wilde écht verbinden. Ik heb groot respect voor haar werkwijze gekregen. Ik zag ook via Facebook wat ze deed, waar ze bij was, en hoe ze dat deed. Ik hoorde in den lande overal hoe blij men was met deze frisse wind in Nieuwegein. Dat wil zeggen... overal waar men wilde vernieuwen.
Tsja. Jullie willen met jullie JBN-clubje blijkbaar weer ouderwetse ophaalbruggen maken, weer terug naar verdeel-en-heers. Misschien kunnen jullie als 'nieuwe directeur' nog eens gaan zoeken in de muffe kelders van jullie fort en het geraamte opdiepen van Koos of Cor. Past goed in de sfeer die blijkbaar gewild wordt door de reactionairen van nu. Niet in beweging komen, maar fixeren. Niet soepel zijn, maar 'randori met stijve armen', en 'houthakken'.

Komende implosie van de JBN
De wal gaat dit zinkende schip wel keren, vrees ik. Mitesco hoort links en rechts wel eens iets in de wandelgangen, ook omdat hij een vrij uitgesproken kritisch blog-geluid laat horen. Ik denk dat de overgebleven JBN-bobo's hun borst de komende tijd nat kunnen maken. Geen stabiel bestuur, geen directeur, geen technisch directeur, geen nieuwe nationaal trainer, geen goede resultaten bij de Spelen, stabiele ledenafname, en dan een moeizame start van Papendaljudo en de NTC/RTC-structuur waar nog zo veel vragen bij zijn... wat een puinhoop. De implosie moet wel komen op deze manier.

Het ware voor Hell c.s. beter geweest als men eerst eens had geprobeerd de verdeeldheid in de JBN te overwinnen. Als hij zou verbinden in plaats van verder te verdelen. De problemen van het krimpende draagvlak, de onderhuidse woede van de judotop ten aanzien van Papendal (die als een vulkaan steeds duidelijker seismische onrust geeft) de geïmproviseerde RTC-structuur, etc etc... er was/is zo veel waar Connie (weliswaar vechtend tegen een flinke bierkaai) haar verbindende aanpak op had kunnen loslaten. Het mag niet zo zijn.

De JBN gaat op deze manier verder het moeras in. Ze vervreemdt zich steeds meer van haar achterban die genoeg heeft van deze smerige spelletjes. Judoka gaan hun schouders ophalen. Talenten lopen weg. Mensen met kwaliteiten gaan er zo nooit meer in stappen. Daarom kun je bij de JBN helaas alleen nog mensen verwachten van het tweede garnituur in het bestuur. Of lijken uit de kast halen: mensen die jaren geleden ook al aan de touwtjes trokken en die nog wel wat kunnen doen zolang ze nog niet met een rolstoeltaxi vervoerd hoeven te komen. Wat een slagveld zeg...

Kortom. Ik zeg het weer lekker fel, maar ik meen het: dit is wederom een zwarte dag voor de JBN. Als dit wanbeleid niet verandert, heeft de JBN na de huidige betaalperiode een lid minder. Dan zal ik mijn doorgeknipte ledenpas hier plechtig posten.

Connie bedankt!

Tenslotte. Connie: bedankt voor je inzet, je sympathieke en open aanpak. Ik heb genoten van jouw manier van besturen, je was/bent in die zin echt een judoka. Soepel, dynamisch, een voorbeeld van jû. Ik vind het heel triest dat je zo weg moet gaan bij de JBN, maar je kunt met opgeheven hoofd heengaan. Ik ben er van overtuigd dat je vast weer ergens je talenten kunt gaan inzetten. Misschien dat ze jou op een andere plek meer verdienen dan in dat muffe spookhuis wat de JBN steeds meer gaat worden. Het ga je goed!


2 opmerkingen:

  1. Mooi verwoord, ik hoop dat iedereen massaal jou voorbeeld volgt en zijn jbn pas door knipt en zijn lidmaatschap beëindigd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig omschreven! Jammer dat de JBN gedomineerd blijft door heren die weten hoe je een familiebedrijf moet besturen, althans, zoals men dacht dat het moest in de jaren zeventig...

    BeantwoordenVerwijderen