zaterdag 26 november 2016

Waarom kan de JBN toch geen normaal bestuur krijgen??

Tot mijn verbazing lees ik op de website van de JBN dat men geen geschikte bestuurskandidaten heeft kunnen vinden voor de voorzittershamer en de topsport... De mond van mijn kat valt open. En de mijne.

En dus gaan de interimbestuurders nog maar even door... 

Is er nog toekomst voor een judobond waarvoor blijkbaar niemand zijn nek wil uitsteken als voorzitter, behalve mensen die uit een ver verleden stammen? Jos Hell die maar doorgaat ondanks zijn inmiddels dik-pensioengerechtigde leeftijd, en Frans Hoogendijk die - of all people - zichzelf na exact 20 jaar weer terug wilde zien op de voorzittersstoel, terwijl velen binnen de JBN nog wel weten waarom hij in 1996 het veld moest ruimen... terecht denk ik dat men hem niet terug wilde.

Waarom wil niemand zijn handen steken in het wespennest van de topsport, zodat Hendrik Koppe (die overigens wel weet waar het over gaat) het ad interim moet blijven doen? Zou dat komen omdat niemand zichzelf competent acht om onder NOC*NSF als echte regisseur, de dwang van Papendal en de RTC/NTC piramide, een beleid uit te voeren wat zoveel weerstand oproept dat je wel erg veel zelfhaat moet hebben om daar plezier aan te beleven? Besturen als 'ik kan het nooit goed doen' lijkt me althans geen pretje, van die constante druk krijg je waarschijnlijk mentale bloemkooloren.

Wat nu?

Men kan nu uiteraard opnieuw de vacatures openstellen. Wachten of er - sorry - iemand in trapt. Wat we nu wel zeker kunnen weten, is dat de mensen met vertrouwen in de JBN, leiderschapskwaliteiten en kennis van zaken deze beker kennelijk liever aan zich voorbij laten gaan. Anders waren die wel opgestaan. 

De JBN mag (of moet) zich afvragen waar dat toch aan ligt.

Ik denk dat de JBN dit niet moet afdoen als een minor problem, in een artikeltje over de meerjarenbegroting. Een bedrijf (zoals in deze dagen een grote bouwfirma) dat zijn bestuurders verliest en geen nieuwe capabele mensen kan vinden, staat blijkbaar aan de rand van een faillissement. Je kunt dat allemaal proberen positief te duiden, maar dan bedrieg je jezelf. Maku mô zô 幕妄想 is de titel van mijn zondagsblog wat vanavond online komt. Wees eerlijk naar jezelf, hou je niet voor de gek. Dat geldt mijns inziens ook voor de JBN-top. Een capabele directeur (Connie Eli) weg-geïntrigeerd... Een Technisch Directeur a.i. (Henry Bonnes) weg en nog niet vervangen. Voorzitterszetel: vacant. Topsportzetel: vacant. Penningmeester René Bogaerts als de man die achter de schermen de marionetten bedient. Zo kun je een bond niet op de rails houden.

Ik zou daar ook niet in stappen. Ik ging nog liever dammen. En ik vrees dat er veel meer judoliefhebbers in dit land geen vertrouwen meer hebben in hun bond. Diep triest.

3 opmerkingen:

 1. Je zou bijna vergeten dat er meer is dan het onnozele besturen van de JBN.
  Ik ben blij, en dat meen ik oprecht, dat er vele vrijwilligers zijn binnen de districten die met veel liefde voor het budo zorg dragen voor vele mooie budo evenementen 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer Mitesco dat je zo over Frans schrijft, je hebt de klok wel horen luiden, maar....... Had van jou toch een andere uitlating verwacht.
  De dingen waar jij over schrijft zijn volgens mij jou eigen angsten en dingen waarvan je alleen maar kon dromen, maar nooit behaald hebt.Als er iemand het zinkende JBN schip had kunnen redden dan was dat Frans Hoogendijk geweest. Jammer dat jij en al die anderen hem dat niet gunden. Dus inderdaad Mitesco "MAKU MO ZU". Richard de Bijl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb niets tegen de persoon van Frans, ik ken hem niet persoonlijk, en kijk er neutraal tegenaan, als buitenstaander die 20 jaar geleden niets volgde van verwikkelingen in de JBN. Maar die zijn wel gedocumenteerd natuurlijk en dus weten mensen binnen de bond daar iets van, al dan niet nog uit eigener ervaring.
   Mijn mening is, dat de JBN een nieuw toekomstgericht bestuur moet krijgen. Niet met de mensen van het verleden. Dus geen sfeer van Jos Hell/Koos Letterie/Cor van der Geest, maar ook geen Frans Hoogendijk, alleen al om niet het gevoel te geven dat het verleden 'herleeft'.
   De 'nieuwe' JBN moet vertrouwen winnen, dat kan alleen met onbeschreven bladeren en liefst mensen die boven partijen staan. Ik vond Connie Eli daarom ook geweldig als directeur, een frisse wind. Wat ik wel triest vind dus, is dat er niemand zin lijkt te hebben om die nieuwe start mee vorm te geven. Ik dus ook niet. Niet omdat ik zelf ergens van zou dromen en dat niet aandurf, maar simpelweg omdat ik geen tijd heb, en geen ambities heb binnen de judowereld, behalve lekker ermee bezig zijn en van niemand afhankelijk te zijn. Zo schrijf ik en verder niks. Dat ik überhaupt lid ben van de JBN is te danken aan Theo Fledderus aan wie ik beloofd heb 'kritisch lid' te zijn en mijn mening over de JBN niet helemaal als buitenstaander te geven. Verder heb ik geen enkel belang bij de bond.

   Verwijderen