zaterdag 10 december 2016

Aanpassingen wedstrijdregels IJF

De Internationale Judo Federatie kondigt op haar website aan, dat men (op proef) de regels voor judowedstrijden opnieuw in de revisie doet. Meer transparantie voor de toeschouwers lijkt een hoofdmotief te zijn, maar ook het streven naar beter judo - in wedstrijdtermen: meer ippons.

Ik kan me er op het eerste gezicht wel in vinden, vooral in het streven naar zuivere ippons. Het verdwijnen van yuko als kleine score (na eerder al de koka te hebben geofferd) is niet verkeerd als zodanig, al bevreemdt het me dat men in feite de waza-ari devalueert tot een soort yuko-plus. Dat het awasete-ippon (opgetelde waza-ari) verdwijnt, laat ook zien dat die waza-ari score minder waard wordt. Het zal zich in de praktijk moeten bewijzen of het daarmee beter en transparanter wordt. Want scheidsrechters die voorheen een yuko konden geven voor een klein resultaat, zullen er aan moeten wennen of ze nu daarvoor een waza-ari gaan geven. Voor het gevoel is waza-ari toch nog altijd meer dan een minimale score. Gaan judoka daarom minder punten krijgen?

Wat mij minder bevalt is het straffen. Drie shido wordt al hansokumake - einde wedstrijd. Ik zie daarin een tegenspraak met het streven naar positief, technisch judo. De IJF zegt zelf op de site "Only scores (technical scores) will decide a contest." Nou... ja? Want er zijn minder technische punten te verdelen door het verdwijnen van yoko (winnen met yuko kan niet meer) en als wedstrijden dan lang duren en er weinig (of niet) wordt gescoord, zijn drie strafjes snel verdiend (of aangesmeerd door de 'tactische' judoka). En als het tot Golden Score komt, is het ene strafje ook genoeg... Ook al is het aantal overtredingen waarvoor shido wordt gegeven, drastisch verminderd en is het beentje/broek grijpen nu eerst een waarschuwingsshido, ik ben benieuwd waar dit toe gaat leiden. Afwachten. Ik had héél graag gezien dat men had besloten dat een wedstrijd echt nooit beslist zou mogen worden op strafjes, tenzij bij directe hansokumake voor gevaarlijk gedrag. Maar ja... wie ben ik? (Ik ben iemand die bij elke wedstrijd waarbij een judoka won op een shido, het gevoel had van 'waardeloos', zeker als het de 'winnaar' een Olympische medaille opleverde.)

Wel hoop ik dat de IJF hierna eens ophoudt met elke 4 jaar zoveel aanpassingen te maken aan de regels. Je kunt niet na elke Olympiade het spel aanpassen aan de praktijk. Ik vind dat niet geloofwaardig voor de sport, en als ik het goed heb, is dat ook bij andere sporten niet nodig. Je maakt mij niet wijs dat judo zo'n onmogelijke en onbegrijpelijke sport is, dat je zo vaak zo veel problemen hebt met het wedstrijdreglement... of wel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten