vrijdag 13 januari 2017

Papendal-soap: "wie zoet is krijgt lekkers wie stout is de roe"

foto L1
De JBN speelt vandaag niet voor de goede Sint, maar voor boze Sint en schuift de zwarte Piet naar Juul Franssen. Juul is door de JBN op een zijspoor gezet omdat ze in de ogen van de JBN niet voldoende meedoet met de zeer verplichte trainingen op Papendal. Links van het bericht: NOS en NRC.

De JBN speelt het Papendalspel dus snoeihard. Wie niet wil buigen voor het regime, kan een judocarrière op zijn/haar buik schrijven. Geen A-status, geen A-toernooien, is immers een einde van de weg naar Tokyo en terugvallen naar de marge van de wereldranglijst.

Voors en tegens

Op zich kan ik me voorstellen dat de JBN niet kiest voor het oer-Nederlandse gedogen. Er zijn veel judoka die geen mogelijkheden en/of zin hebben om hun hele leven om te gooien en voltijds op Papendal te trainen. Aan de ene kant moet je als JBN keuzes maken en dan consequent zijn, anderzijds moet je ook begrijpen dat judoka die méér talent hebben dan alleen judo, ook nog andere opleidingen moeten kunnen volgen. Ik kwam laatst topjudoka Jeroen Mooren tegen in zijn nieuwe dagelijkse job: arts in het ziekenhuis. Goed dat hij daarmee zijn toekomst invult! En zo ken ik meer zeer getalenteerde judoka die hun studie óók willen voortzetten. Om niet alleen een Olympische droom te hebben... kan dat? Mag dat nog?

De JBN had er goed aan gedaan om beter te kijken naar mogelijkheden voor studerende topjudoka en niet er van uit te gaan dat studie en leven als een verhuisdoos kunnen worden opgepakt van Rotterdam naar Arnhem. Want wat we nu zien is een kwalitatieve leegloop.

In september werd al duidelijk dat Kim Polling en Noël van 't End de Nederlandse judowereld achter zich laten. Nu kan men bezwaarlijk zeggen dat ze dus omwille van hun honkvastheid niet naar Papendal gingen, want ze zijn nog verder weg gegaan. Net als eerder Esther Stam die voor Georgië uitkomt. De JBN kan blijven volhouden dat de absolute top op Papendal traint, maar je hoeft geen insider te zijn om te weten dat dit niet helemaal klopt.

Niet de besten gekozen

Vandaag wordt wederom duidelijk dat niet de besten worden uitverkoren, maar de braafsten. Wie ja en amen doet, krijgt lekkers. Wie een eigen idee heeft over zijn/haar judoweg, krijgt de roe. Of die kan naar een ander judoland vertrekken.

Ik heb op dit weblog al héél vaak gezegd dat de JBN hoog spel speelt. Ze moet dat misschien, liggende aan het NOC*NSF-infuus. De bond is niet stabiel qua leiding en technische staf, heeft nu een Duitser aangetrokken als NTC-trainer en de matten moeten in Papendal nog in de eigen dojo komen. Als de JBN echter met dat hoge spel degenen verliest die als besten gekwalificeerd zijn in een gewichtsklasse, dan vrees ik dat ze dit spel gaat verliezen. Misschien niet voor de rechter, maar wel in 2020. We hebben nog dik drie jaar te gaan om te bewijzen dat Nederland geen derderangs judoland is geworden. Alle hens aan dek betekent: goed en consistent beleid, maar ook je beste judoka op de mat kunnen hebben. Zo gaat dat niet lukken... dan overspeel je je hand.

Triest...

Vandaag heeft de JBN wederom laten zien dat ze de beste judoka niet meer aan zich weet te binden.
Het is allemaal hard pokerspel.
Daarvoor moet de bond zich diep schamen. 

Laten we hopen dat het judotalent van Juul Franssen niet door deze JBN-politiek verloren gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten