zondag 12 februari 2017

Mokuteki o Motte Hajimeru : doelgericht trainen

Wie karig zaait, zal karig oogsten; wie overvloedig zaait, zal overvloedig oogsten. Uit de Bijbel, 2 Korintiërs 9:6

Sommige mensen doen maar wat, in hun judo en in hun leven. Pluk de dag zoals die komt en maak er maar wat van. Maar wat maken we er eigenlijk van? Waarom leven we, waarom trainen we? Hebben we een doel voor ogen?

Als we in de auto stappen en de straat uitrijden, kunnen we natuurlijk gewoon maar een eindje gaan rijden. Normaal hebben mensen een doel, ze gaan ergens heen. Men stelt de navigatie in, en als men is aangekomen, zegt de stem: 'u heeft uw bestemming bereikt'. 

Het is belangrijk om als judoka ook een bestemming te hebben, een doel. Het beginpunt is niet het belangrijkste, wel de weg en het eindpunt. Waar je uitkomt, hangt af van waar je nu gaat. Of de bestemming nu één of drie jaren verder ligt, je gaat vastberaden op weg.
De Japanners zeggen dan Mokuteki o Motte Hajimeru.(目的 を持って 始める) Dat betekent zoveel als Kijk naar het doel (mokuteki), focus je daarop (o motte) en begin (hajime!). Het geeft kracht om je doel helder te zien en zó op weg te zijn alsof dat doel al een soort realiteit is in je ogen.

Als je doel zwak is, zul je zwak onderweg zijn. Is je doel overvloedig en sterk, dan ga je ook zo onderweg. 
     
Daarom moet een judoka die zichzelf kent (sterkte en zwakte) zijn prioriteiten stellen met een doel voor ogen. Een plan maken, idealen hebben. Consequent daar voor werken. Dagelijkse, wekelijkse, jaarlijkse doelen stellen. Niet zomaar wat doen. 

Terry Bryan, een budoka, geeft zeven stappen op die weg.
1. Droom grote dromen, wees ambitieus. Denk aan wat je gelukkig maakt.
2. Onderscheid helder wat je unieke talenten en mogelijkheden zijn. Wat maakt jou bijzonder?
3. Kijk naar wat je graag doet, en wijd je daar aan toe. Blink uit in wat je fijn vind.
4. Neem 100% verantwoordelijkheid voor wie je bent en waar je staat in je leven. Dat is volwassen op weg zijn.
5. Wees eerlijk tegenover jezelf en heb geen illusies. Niets komt vanzelf aanwaaien.
6. Schrijf heldere doelen op en handel er naar. Soms is het goed om (zoals Japanse en Amerikaanse bedrijven doen) je targets groot aan de muur op te hangen.
7. Neem je voor om door te zetten tot je je bestemming bereikt hebt. Geef nooit op onderweg!

Iets doen zonder nadenken is de oorzaak van de meeste mislukkingen. Maar iets doen met een heldere strategie en doel, is de sleutel tot succes en de enige manier om in judo of wat dan ook in het leven verder te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten