zondag 26 februari 2017

Ryū 流 - een stroming

In het klassieke jujutsu en de budo-tradities in het algemeen, wordt er vaak gesproken over een school. Een Ryū. Zo was Kano in de leer bij Tenjin Shin'yō-ryū en Kitō-ryū. Interessant begrip. Maar wat is het?

Veel mensen vertalen het wat oppervlakkig met 'school'. Maar het heeft in de kern niet zoveel met onderwijs te maken. Het houdt verband met water, met 流れ, nagare op zijn Japans. En dat betekent: stromen, vloeien. 

De kern van het begrip ryū 流 is dan ook niet het onderwijs of hoe iemand gevormd wordt, maar de traditie die er levend, stromend wordt doorgegeven. De letterlijke betekenis van ryū is: stromen, maar in afgeleide zin ook: afstamming, afkomst. En in die zin kan men de afgeleide betekenis van 'school' verstaan, meer als stroming. 

Het onderwijs in een ryū is dan ook geen theoretische leerweg. Het is niet het van buiten stampen van rijtjes, van het aanleren van grammatica (kata) en het 'snappen' van de lesstof. Het is een opgaan-in, een assimilatie, een proces van deel worden van de stroming, zodanig dat je zelf weer een volgende generatie wordt in dezelfde traditie en lijn. Het past sterk bij de Taoistische insteek van de , de weg. Het is de weg van de natuur waarin alles verband houdt met het oerprincipe van het water. Leren is dynamiek, is nooit stilstand of een statisch gegeven.

Judoka zijn deel van een ryū. Een weg. Judo-ryū. Of als je bij een bepaalde 'stroming' zou horen die door jouw sensei is ingezet, wellicht ...- ryū. Leerlingen van Michigami en Hirano zouden zichzelf een stroming kunnen voelen soms. Als je maar zelf de levende exponent wilt zijn van een overgeleverd geheel.

Een krijgskunst is een traditie en moet daarom het contact met de wortels bewaren. Technieken ontwikkeld voor toepassing in Japanse wapenrusting met antieke wapens lijken misschien voorbijgestreefd. Het is echter juist doordat de ryū losgemaakt is van “praktische” overwegingen, dat de ryū tijdloos is en nooit veroudert. De moderne café-gevecht stijl die hedendaagse wapens gebruikt, kan binnen tien jaar geen zin meer hebben omdat cafés dan vervangen zijn door virtual reality Internet bars bijvoorbeeld. De ryū verandert echter nauwelijks, omdat hij niet voortvloeit uit het heden, maar ontspringt in het verleden, en door het heden stroomt naar de toekomst. Wat die toekomst ook moge zijn, de rivier stroomt verder. (Wayne Muromoto)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten