woensdag 3 mei 2017

Het proces van Juul en de JBN (3) De ontknoping

Voorspel

Vandaag moest de rechter uiteindelijk bepalen of de JBN terecht heeft gehandeld door Juul Franssen uit te sluiten van een judocarrière in Nederland en de weg naar de Olympische Spelen. De 'ongehoorzame' Juul kon en wilde niet in het keurslijf van een verplichte training op Papendal. De keuze om óf feitelijk een einde te maken aan haar studie, óf haar judocarrière, is natuurlijk niet te maken. Zeker niet als je wél goed genoeg scoort om bij de mondiale top te horen met je eigen coach, én andere judoka "meer gelijk zijn dan anderen" (Orwell) en dus twee andere toppers langdurig in het buitenland verbleven toen Juul aan het JBN-spit werd geregen - zonder dezelfde sancties. In een eerste zitting vond de rechter met name die ongelijkheid in toepassing van de zelfbedachte regels, erg interessant en kon JBN-technisch chef Bonnes daar slechts hakkelend en zichzelf tegensprekend nog wat koetjesreep-chocola van maken. Uiteraard maakte de rechter daar in zijn vonnis nu ook een doorslaggevend argument van.

Inmiddels kregen er bij de JBN (en NOC*NSF) een paar mensen natte voeten, zodat men de uitspraak van deze middag meende te moeten rekken met een - ten dode opgeschreven - bemiddelingspoging zoals de rechter had aanbevolen. Uiteraard kon de JBN niet anders doen dan Juul daarbij tegemoet komen, maar zo flexibel () zijn ze bij de JBN niet, dus werd ook die mediation een lekker potje randori met stijve armen. Vooruit, dan moet de rechter maar hantei toepassen.

In de aanloop van deze ontknoping werd wel duidelijk dat de twee Kenamju-pupillen Noël en Kim opzichtig in beeld moesten worden gebracht als trouwe Papendal-bezoekers. Tsja. Sneu hoor om net te doen alsof nu alles volgens de regeltjes verloopt voor hen, terwijl iedereen wist dat ze voorheen hun eigen weg konden gaan. Vervelend ook dat beiden deze tijd niet bij hun geliefden konden zijn. Na deze uitspraak zullen zij wel de eersten zijn die naar verre oorden afreizen.

Veel erger is, dat links en rechts doorsijpelt dat er nog véél meer slachtoffers gemaakt zijn in de Nederlandse judotop, waardoor sommige goed-presterende judoka nu ook niet meemogen op belangrijke toernooien, of zich zelfs laten naturaliseren tot Belg, of zich afvragen hoe ze Papendal moeten combineren met hun leven elders in het land. Andere toppers geven de JBN-ambities maar op en scoren gigantisch op buitenlandse toernooien, met teams waar je u tegen zegt. 
De coach die zeker zo succesvol was met zijn pupillen als bondscoach Arens, is inmiddels (net als zijn leermeester) in België aan de slag, en verstandige mensen vragen zich allemaal hardop af in hoeverre men deze topcoach (die bij de laatste Spelen nog met succes aan de matrand mocht), bewust of per ongeluk geen kans heeft gegeven om talenten op Papendal te trainen... Hoe langer het duurt, hoe meer mensen gaan begrijpen dat de JBN samen met NOC*NSF een spelletje lijkt te hebben gespeeld. Naar Juul Franssen, die nu het boegbeeld van de verzetsbeweging is geworden, maar ook naar nog veel meer judoka. Judoka die allemaal met spanning de uitspraak van de rechter in Utrecht verwachtten...

De ontknoping 

Vanmiddag was het dan zo ver. Veel fingers crossed, zelfs kaarsjes aangestoken...
De rechtbank oordeelde dat de JBN niet in haar recht stond door Juul uit te sluiten van internationale toernooien en haar A-status bij NOC*NSF in te trekken. Ook hoeft ze niet in Papendal te trainen zoals de JBN eiste, maar kan ze gewoon in Rotterdam blijven trainen.

Daarmee is het een terechte ippon voor Juul, al haar eisen zijn ingewilligd en de JBN verliest op alle punten.

En nu dan maar hopen dat de JBN fair zal omgaan met de uitspraak van de rechtbank. Juul geen takjes tussen de spaken steken, maar gewoon een sportief verliezer blijken te zijn. Zoals dat judoka betaamt, ook al zitten er bij de JBN niet zoveel judoka meer aan de knoppen.

Naspel. Gevolgen voor de JBN

Het is natuurlijk koffiedik kijken voor de verdere gevolgen, maar de JBN heeft met deze uitspraak een enorm gezichtsverlies geleden. Zo hard van stapel lopen en dan zó in het ongelijk worden gesteld... tsk.

Het is de vraag of de bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het debâcle zomaar op hun stoel kunnen blijven zitten. Aangeschoten wild loopt niet ver meer. Vooral Henri Bonnes zou zomaar geofferd kunnen worden op het hakblok en de Zwarte Piet krijgen - en dat met zijn baan moeten bekopen. Het is ook de vraag of NOC*NSF onder leiding van Maurits Hendriks zich van zijn meest medelijdende kant zal laten zien. Wie betaalt, bepaalt en het lot van een aantal mensen is waarschijnlijk net zo onzeker als de lotto-balletjes op zaterdag. En aangezien van die Lotto het grote geld komt voor het Papendal-avontuur...
Maar als alleen Bonnes zou moeten inrukken, is dat ook unfair. Bonnes is slechts een marionet en dat weet ook iedereen. Laat de verantwoordelijken in het bondsbestuur ook de consequenties trekken, en dan ook degenen die nooit in beeld kwamen maar wél de spinnen in het web zijn/waren en consequent deze lijn hebben doorgeduwd en voor-gestemd. Na zo'n wettelijk pak slaag blijven zitten is oneervol. Japanners zouden nu een tanto pakken en... nee doe maar niet, geeft zo'n rommel.

Het is daarnaast de vraag in hoeverre de tatami op Papendal zo gevuld blijft als de JBN had gedacht met dit NTC. Misschien dat de judoka die de Kenamju-sfeer van Arens c.s. wel leuk vinden, wel blijven hangen. De mensen die met plezier verhuisden naar de groene long in Arnhem-West, zullen ook niet terugwillen naar de eigen club. Maar anderen? Judoka die nog net niet gekozen hadden? Judoka die een betere klik hadden met Mark van der Ham of andere coaches? Judoka die sowieso met frisse tegenzin naar Papendal gingen en hun mond hielden uit angst om net als Juul bij het grofvuil te worden gezet? Wat gaan die nu doen?

De vraag gaat worden in hoeverre het hele JBN/NTC avontuur gaat imploderen na deze uitspraak en in de naschokken ook de RTC's zal meeslepen. De onvrede bij de judoka in den lande is enorm, het wantrouwen naar de JBN torenhoog. 

Als iedereen die nu zwijgt, na deze gerechtelijke uitspraak gaat zeggen en doen wat ze eigenlijk denken, kon de JBN best wel eens een Titanic zijn geweest de laatste jaren, die door stelselmatig alleen te luisteren naar 'kapitein Lotto', de ijsberg van de Utrechtse rechter niet zag aankomen. Nu maar hopen dat het orkestje van de Bondsraad niet blijft doorspelen tot de laatste judoka met de reddingsboot vertrokken is en de laatste mohikanen op het JBN dek ten onder gaan in de ijszee. Want dan wordt in Tokyo niet veel goud gehaald door Nederland...

2 opmerkingen:

  1. Jammer dat de stuurlui aan wal weer de goede initiatieven van het bondsbestuur moeten ondermijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welke goede initiatieven? Die welke de rechter vandaag van tafel heeft geveegd?

      Verwijderen