zondag 4 juni 2017

Echte sport

Wat is het kenmerk van echte sport? Is dat niet dat je opgaat en geniet van het spel waar je in zit? Welke rol je ook hebt op het veld of de mat. Niet iedereen is spits of de sterspeler. Niet iedereen kan winnen. Maar als je houdt van het spel vind je het heerlijk om het te doen.

Die houding zou ook de basis mogen zijn voor 'sportiviteit'. Je gunt elkaar de lol van het spel, en je doet niets wat elkaars plezier zou bederven. Je gaat voor de zege, maar niet met het onderling plezier als prijs.

Het probleem met de meeste sporten is, dat het onderling plezier van de beoefenaars vaak niet meer op de voorgrond staat, maar het genot van de toeschouwers. Veel populaire sporten zijn een beetje als de Britse paardenrennen. Wat die paarden doen is niet zo interessant (al wordt daar dik voor betaald) want de weddenschappen, die tellen. Het plezier gaat over de rug van de deelnemers heen en het genot van de sport is net zo passief als het spel op een fruitautomaat.

Voetbal is al decennialang in de ban van het grote geld en de massa's die hun hele leven lijken in te zetten om... te kunnen kijken. O ja, er staan nog elke week massa's mensen op het veld (gelukkig) maar de volkssport is vooral een kijksport. Wat ook geldt voor de Tour de France en de Grand Slams in de tenniswereld. 

Het wordt pas echt erg als de toeschouwers in een soort tribale supporterssfeer komen, waarbij de ene stam tegen de andere lijkt te willen vechten, bijna ongeacht wie er het spel speelt. Het is vermaak voor velen maar de dood van de sport. 

Voor de judowereld zou het goed zijn als ze steeds zou terugkeren naar haar roots. Judo moet je doen, moet je beleven. Het is een weg die je gaat, actief. Je bent niet op weg als je langs de kant staat te kijken. Je moet op je weg ook niet steeds afgeleid worden door wie langs de kant staan te roepen, maar je focussen op degenen met wie je op weg bent. Je kunt de weg ook niet gaan als je de ander van de weg wilt drukken, of anderen strategisch wilt laten verongelukken (of straffen aansmeren). De verkeersregels op de judoweg zijn ingegeven door het welzijn van elkaar en plezier onderweg. 

In die zin is judo ook een echte... sport.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten