zondag 8 januari 2012

Kagami biraki 鏡開き

Zalig Nieuwjaar op zijn Japans is vol van rituelen. Een van de bekende Nieuwjaarsrituelen is "Kagami biraki" (鏡開き, letterlijk: de spiegel openen) en Jigoro Kano maakte van deze oude Samurai traditie in de Kodokan een hele happening.


Van oorsprong is het een religieus ritueel, waarbij er mochi, een soort rijstenkoeken worden geofferd aan de Shintoistische en Boeddhistische goden, maar aangezien judo geen religieuze componenten kent, worden de goden vervangen door de sensei (zonder aan hem iets goddelijks toe te schrijven natuurlijk!) en wordt de dank uitgesproken voor wat men het afgelopen jaar heeft gedaan, en wenst men elkaar veel geluk.
In de Kodokan wordt het ritueel nog elk jaar gehouden op de tweede zondag van het nieuwe jaar (vandaag dus) en daarbij wordt dan ook een demonstratie gehouden. Zoals deze:



Buiten de judowereld, wordt er net als bij ons westerse nieuwjaar stevig gedronken. Er wordt dan namelijk een vat sake (rijstwijn) aangeslagen en tsja… daarna wordt elke kata randori.

Toch heeft het allemaal nog een wat diepere, geestelijke betekenis. De spiegel is een belangrijk element in de kagami biraki. De judoka kijkt in de spiegel en ziet zichzelf. De spiegel openen, wil ook zeggen: de spiegel schoonmaken. Het stof er van af poetsen. Wat is dat stof? Als we kijken naar een jaar wat voorbij is, zien we heel wat zonden tegen de geest van het judo. Ons ego dat in de weg zat. De hardheid die de weg van zachtmoedigheid probeerde te overheersen. Noem maar op. Ga maar bij jezelf te biecht en beter je leven. Het is een moment om stil te staan en je voor te nemen om een betere judoka te worden, niet alleen met meer medailles, maar met de echte eer van een Samurai: een deugdzaam mens die staat voor een zekere moraal. Dat is ook onderdeel van het judo…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten