donderdag 23 mei 2013

Het draait weer om de centen

Bericht vandaag: "De judoka's uit de nationale selectie zijn niet verplicht tijdens wedstrijden uit te komen in kleding van Green Hill, de sponsor van de Judo Bond Nederland (JBN). Dat heeft de rechter in Amsterdam donderdag bepaald." Aldus de Volkskrant. De JBN en NLSporter stonden daarbij tegenover elkaar. 

Tsja. Dat dit voor de rechter moest komen omdat de JBN en de betreffende judoka er niet uit komen, is op zich natuurlijk al een moeilijk gegeven. Dat men er in overleg niet meer uit kan komen... Dat is van au in het judo waar we natuurlijk altijd samen ons gemeenschappelijk doel zouden moeten kunnen nastreven. Maar conflicten zijn zo oud als het judo en de Kodokan kon er ook wat van altijd, dus ja...

Maar uiteindelijk draait het hier niet meer om judo en idealen, maar alleen om geld. Sponsorgeld, want zonder dat kan de 'sport' niet meer draaien. Geen enkele sport overigens. Judo is maar een kleintje vergeleken bij het voetbal, zoals we weten... Daarom ook dat de IJF de motor is achter alle commercialisering van het judo. Met elk jaar verplichte nieuwe regels voor pakken die alleen goedgekeurd worden als het flink schuift. Daar kan de JBN ook niets aan doen, dat wordt gewoon opgedrongen. De macht van geld...

Er staan twee sponsorbelangen tegenover elkaar. 
-- De JBN is afhankelijk geworden voor haar topsportprogramma van sponsors en Green Hill is een belangrijke speler. Het belang van de JBN in deze is: het wedstrijdjudo kunnen faciliteren en daar hebben de topjudoka zelf ook veel belang bij. Zonder JBN wordt het voor hen ook moeilijk. 
-- De topjudoka is afhankelijk geworden van een eigen sponsortraject. Door nu de eigen sponsors (van de eigen pakken) de strijd te laten winnen, hebben ze voor hun eigen individueel programma gewonnen. En ze kunnen een pak dragen wat misschien lekker zit, maar hmmm... zou dát wel tellen? Als je gesponsord wordt door Adidas, zou je dan durven zeggen dat je hun pak maar beroerd vindt zitten? Dus niet. Het pak van de sponsor is met euro's gevoerd en dús zit dat lekker...

Het gaat dus alleen om geld. Veel geld. De judoka hebben hun indivduele belang laten prevaleren, omdat ze dat individuele sponsorgeld nodig hebben. Zelfs de rechter snapt dat. Het is ook waar. De JBN of een IOC kunnen niet alles voor de judoka betalen. Helder. Als echter de JBN die zelf in zwaar financiëel weer zit, nu op haar beurt ook weer minder kan doen voor de topjudoka, dan is maar de vraag wie er straks blijkt te hebben gewonnen... Wordt het straks in de judowereld nog meer 'ieder voor zich en God voor ons allen'? Is dat de verstandige weg?

Het wordt allemaal weer niet gemakkelijker.  Dat rotgeld ook. Geld is de smeerolie van de hele wereld (economie) maar is soms net alcohol. Het verslaaft en maakt soms ook meer kapot dan je lief is. 

We zullen over een tijd gaan zien of deze strijd überhaupt winnaars heeft. Als GreenHill geen pakken verkoopt, kan ze niet sponsoren. Simpel. Als de andere leveranciers (en sponsors van judoka) geen pakken slijten, idem. Als er geen judoka meer kunnen meedoen aan toptoernooien omdat er geen sponsorgeld is, worden er nog minder pakken verkocht. Als de JBN een topsportprogramma niet meer kan betalen en voorzien, gaat het Nederlands judo nog verder achteruit en zijn er ook weer minder judoka die pakken gaan kopen.

Het judo gaat verliezen van deze zaak. JBN en topjudoka. En uiteindelijk ook degenen die met hun pakken blijven zitten. Hier verdient niemand wat mee dus. Triest.

2 opmerkingen:

  1. Niks triests aan volgens mij.
    Gelukkig hebben we in Nederland nog een onafhankelijke rechter die zich NIET laat leiden door de belangen van geld maar een juridisch kader kent.

    Dat zou de JBN moeten leren, dat zijzelf óók een ander kader (zouden moeten) hebben dan geld. Judo heeft immers niet als doel "het verwerven van geldmiddelen". Net als die rechter zou ook de JBN binnen haar eigen kader moeten blijven.

    Niets gaat zonder geld, maar geld dient ook voor de JBN (net als voor onze maatschappij overigens) geen DOEL maar een MIDDEL te zijn.

    Deze tik op de vingers kun je uitleggen als een beslissing van een rechter die niet de juiste belangenafweging heeft gemaakt, maar je zou het ook zo kunnen zien dat deze rechter aan de JBN duidelijk heeft gemaakt dat HAAR sponsorsysteem niet de belangen van individuen mag schaden.
    In ieder geval zou ik als JBN eruit afleiden dat er een systeemfout zit in het sponsoringsysteem. Lijkt mij nogal een logische conclusie.

    De JBN is geen onderneming. Zou dat althans niet moeten zijn. Het is niet een kwestie van DIT SYSTEEM of "de JBN kan het topsportprogramma niet meer betalen" met als verondersteld causaal verband "het Nederlandse judo gaat nog verder achteruit". Dat lijkt wel ERG zwart wit en ongenuanceerd....

    Er is ook nog een ANDERE mogelijkheid:

    Terug naar de tekentafel JBN en je huiswerk OPNIEUW doen. En nu graag GOED !

    Overigens zie ik dat het niet langer mogelijk is op dit blog te reageren via de opties "anoniem" en/of "Naam URL combinatie". Dat is jammer. Is dat een bewuste keuze?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is niet meer mogelijk anoniem te reageren, nadat ik gisteren een paar honderd reacties heb zitten verwijderen die door spambots waren geplaatst bij tientallen blogs. Helaas, maar als Google het niet beter geregeld krijgt met de eigen spamdetectie, moet het zo...

    BeantwoordenVerwijderen