woensdag 8 mei 2013

Probeer dit maar eens uit (newaza kanteltechnieken)

Het mooie van instructiefilmpjes op het internet is, dat je een heleboel dingen kunt leren zonder leraar. En dat je van de beste leraren 'les' krijgt.

Een van die internetleraren is Kashiwazaki Katsuhiko, een voormalig wedstrijdjudoka. Hij heeft een hele serie newaza-instructies online staan, helaas alleen in het Japans, zodat je de namen van de technieken kunt verstaan, maar niet veel meer. Mooi newaza, en veel kanteltechnieken.

Wel zie je ook precies waarom deze Japanner deze technieken kan toepassen. Hij is watervlug en zijn uke weert zich niet.

En dat is ook exact het probleem waarom de meeste judoka in newaza degene die op handen en knieën of op de buik ligt, niet veel meer te bieden hebben dan flink krachtig duwen en trekken. Ik bewonder de wijze waarop Kashiwazaki in de eerste video hieronder razendsnel zijn been onder zijn uke schuift, maar a) vraagt dat een flinke lenigheid van het been, b) een enorme kracht in beide benen, en c) dat uke zo dom is niet zo te blokkeren dat het been er niet onder kan komen. Dat is hetzelfde met de overbekende 'ebi'-bewegingen om een judoka uit een houdgreep te kantelen (bijvoorbeeld bij yoko shiho gatame). Mooi bedacht, maar in randori moet je timing wel zo goed zijn, anders heeft je partner door zichzelf te bewegen jouw beweging geblokt. Katame no kata is daarin een perfecte oefening om tori's controle te testen.

Kortom. Het is mooi judo. Het gebruikt de wetten van beweging en kracht. Maar zoals wel meer judo wat door Jigoro Kano was bedacht: té statisch. Het werkt, het is leuk om het te oefenen met alle details, maar in randori moet je groot overwicht hebben, want als uke jouw trucjes kent, kan hij zich daar op allerlei manieren tegen verweren en dan moet je weer heel veel kracht gebruiken...



1 opmerking:

  1. Hoi Mitesco,

    Dit vond ik toch wel weer iets interessants om even op te reageren.
    Je geeft aan dat je voor dergelijke technieken wel hele lenige benen, en vooral hele sterke benen moet hebben. Lenig uiteraard, maar sterk is veel minder van toepassing. Wat tori doet ( toegegeven… niet heel duidelijk gedemonstreerd ) is uke bovenin helemaal vastzetten met zijn armen. Vervolgens gooit hij zijn bovenlichaam opzij om impuls te creëren. Zijn been geeft daarbij alleen het laatste zetje, waarbij helemaal niet veel kracht meer gezet hoeft te worden. Ik kende deze nog niet eerlijk gezegd, maar er zijn heel veel dergelijke technieken, op dezelfde basis.

    En inderdaad, als uke zelf ook al die technieken kent, wordt het steeds moeilijker om hem zover te krijgen. Maar dan wordt het juist een zaak om zoveel mogelijk vertrouwd te zijn met alle mogelijkheden om weer gebruik te kunnen maken van de reactie van uke. Dit door bijvoorbeeld bij tegenwerking, een techniek de ándere kant op te maken. Wat mij betreft dus heel nuttig om dergelijke technieken vaak te oefenen aangezien ze in een randori of shiai situatie absoluut werken. Echter wel op het juiste moment uiteraard.


    Groet,

    Jacob

    BeantwoordenVerwijderen