woensdag 7 januari 2015

'Toka ebisu' 十日戎

'Toka ebisu' 十日戎 is een festival dat vooral in West Japan in de streek van Osaka en Kobe op 10 januari elk jaar wordt gehouden. 'Ebisu' is een van de zeven goden van het geluk en het is een god die een vishengel in zijn hand heeft en een zeebrasem omklemt en glimlacht. Het wordt gezegd dat 'ebisu' van een verre zee afkomstig is en de mensen blij maakt. Het is tevens de god van de visserij en de welvaart, speciaal in Osaka. 
Op de feestdag koopt men "bamboe gras" dat bedoeld is om de mascotte van het festival mooi te maken, en men stelt het tentoon op zijn werk. Tijdens het festival is van 9 tot 11 januari komt er ongeveer een miljoen mensen naar de Imamiya Shrine in Osaka. Daar zeggen de mensen dan niet "touka ebisu" maar "ebessan". Dat is hetzelfde ´san´ wat Japanners gebruiken als ze 'san' zeggen na de naam van iemand. Voor de mensen in Osaka is het typerend dat men op een humoristische manier voelen dat hun god dichtbij is, en dat ze elkaar zo vriendelijk bejegenen. (Osami op ´Japanese Culture en Style´)

Wat ik interessant vind aan dit culturele verhaal over Japan, is de verwevenheid van een aardse manier van religiositeit met de natuur. Als je zoiets leest, snap je weer beter waarom juist in Japan andere openbaringsgodsdiensten weinig voet aan de grond krijgen. Religie is er aards. Rituelen staan dicht bij de natuur. Vriendelijkheid wordt gebaseerd op rituelen en voedsel.  Het is een land met een cultuur die wij niet kunnen begrijpen als westerling, er alleen met een vriendelijke glimlach naar kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten