zondag 7 juni 2015

Wat hebben we tegen worstelen?

De Internationale Judo Federatie (IJF) blijft regelmatig maatregelen nemen om het judo te vrijwaren voor invloeden van andere vechtsporten, en in Olympisch verband vooral om het te onderscheiden van worstelen.

Daaraan zie je dat de IJF een internationale organisatie is, en niet per se een Europese. Want hoewel de wortels van het worstelen in het oude Griekenland liggen, is wrestling vooral een Angelaskische interesse, en bijzonder in de VS. Wel een Olympische sport vanaf de Spelen in de oudheid. 

Het verschil

Waarin verschilt judo van Pyjama Wrestling zoals wel eens spottend genoemd wordt? Het antwoord wordt gegeven door de beoefenaars van andere Aziatische Martial Arts die allemaal een bloedhekel aan worstelen hebben, waarbij Sumo weliswaar uitziet als worstelen, maar andere wortels heeft. Het fundamentele verschil zit hem in de roots, de traditie. En die traditie is niet het verleden, maar de toekomst. Niet een sport als doel in zich, maar een hoger doel.

Worstelen (en modernere vormen van van vechten, zoals MMA) hebben geen doel, behalve de sport en het winnen. Daarvoor hebben ze bepaalde fysieke doelen, en daarom trainen ze technieken en hun lichaam. Het is pure techniek dus. Wie ze verslaan, op welke wijze, wordt afhankelijk van de stijl door regels beperkt, maar er zit verder geen filosofie achter. Alle Japanse en Aziatische gevechtskunsten hebben dat wél. Aikido is waarschijnlijk de meest spirituele 'weg', terwijl judo een heel maatschappelijk doel heeft (jita kyoei). Jujutsu en karate lijken, net als taekwondo en hapkido uit Korea, meer gericht op vaardigheden. maar men voelt zich wel verwant met de 'dô'-gedachte, dat de perfectie een proces is met een doel buiten de kunst. Iemand heeft eens gezegd: "worstelen staat alleen simpel stil bij wat er nu te halen is, terwijl de 'kunsten' gericht zijn op hoe de dingen zouden moeten zijn." Kortom: het gemis aan een ideaal is dat wat worstelen en MMA zo'n misprijzende blik oplevert.

Nuancering

Nou ja, ik begrijp best dat de IJF zich moet onderscheiden met judo. Want onderscheiden = aandacht en geld. Ik snap best dat judo-puristen (net als de leidende figuren van andere Aziatische Gevechtskunsten) helder hebben wat hun wortels en doelen zijn. Dat is mij ook duidelijk en ik sta daar voor. Maar... ik denk dat de discussies die daarover worden gevoerd ook duidelijk maken dat een zeer grote groep van de judoka en andere gevechtskunstenaars, eigenlijk qua mentaliteit geen haar beter/anders zijn dan worstelaars. Aikidoka en kleinere (esoterische) gevechtskunsten zullen over het algemeen idealistischer zijn, maar judoka? Komop! Voor de meesten is het een fijne sport en alle 'moeilijke' gedachten over een betere wereld door judo gaan volledig aan hen voorbij. Ze vinden dat ze al genoeg doen als ze aan karaktervorming, beheersing, weerbaarheid en respect werken. Gesteld dat zulke deugden al expliciet worden uitgedragen in de dojo. Op de meeste plaatsen niet, daar is de judomat gewoon onderdeel van een sport- en fitnesscentrum. Wedstrijdjudo en idealen? Waar dan? Het ideaal is winnen, of niet? Zelfs de Olympische gedachte van 'meedoen is belangrijker dan winnen' vind je alleen bij het G-judo terug, maar verder is het alleen goud wat er blinkt.

Het klinkt wellicht vreemd uit mijn mond, maar ik vind dat we als judowereld niet zo misprijzend moeten blijven doen over worstelen, MMA en andere vechtsporten. We kunnen pas iets aanmerken op andere kunsten als we zelf idealistischer bezig zouden zijn, en de IJF dat ook zou laten merken. Nu blijkt uit niets dat judo zo verschillend is qua mentaliteit, zeker niet als de commercie leidend is. 

Technisch vind ik het dan ook een verarming dat we omwille van het anti-worstelen-beleid de tewaza die naar de benen grijpen, hebben verbannen. Kata-guruma mag dan bekend zijn bij worstelaars, maar het past echte judo-principes toe zoals wij dat beoefenen. Morote-gari heeft een vervelende ukemi voor uke, maar werkt met balansverstoring zoals we in judo kennen. Sukui-nage is een echte oorspronkelijke Japanse techniek, is niks worsteligs. 

De strijd tussen judo en worstelen lijkt me daarom een beperkte en verkeerde insteek. Zoveel verschilt het in de praktijk helemaal niet. Al mogen de judoka dus echt wel idealistischer worden - maar die opvatting is bekend van mij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten