dinsdag 16 april 2013

Ganseki otoshi 岩石落

Hoe gooi je een grote steen over je rug? Wij kennen allemaal Obelix die de hele dag met een menhir op zijn rug rondloopt, en in de strip is het 'menhir-werpen' een leuke sport. LOL. In het judo is uke soms jouw menhir en die moet op zijn rug worden gesmeten.

De grote menhir heet in het Japans 岩石: ganseki. En die moet worden gesmeten, 落 otoshi. De grote steen neersmakken.



De techniek is een van de onbekende, maar nog steeds bestaande technieken die afkomstig zijn uit het Koryu Jujitsu en in het judo naar de marge verdwenen zijn. Toch is hij bekend door niemand minder dan Kyuzo Mifune, die het in zijn Canon of Judo heeft opgenomen en er zelfs een filmje van heeft nagelaten.



Het gaat ongeveer als volgt in het judo (aikido heeft er een andere vorm van, met wel hetzelfde uitgangspunt uiteraard). Tori probeert een staande verwurging aan te zetten (gyaku juji jime) en als uke zich daar tegen verdedigt door de armen weg te drukken (zodat de verwurging niet slaagt) , draait tori in, de kragen nog vasthoudend, verlaagt zijn zwaartepunt en slingert uke als een grote steen over zijn schouders.

Toshiro Daigo beschrijft de worp (die uiteraard onder de tewaza valt) in zijn Kodokan Throwing Techniques op blz. 20-22, maar zegt er meteen bij dat het onderscheid met andere tewaza wel helder moet blijven. Als tori namelijk op één knie valt bij het werpen, wordt het toch echt een seoi otoshi (dat heet dus géén seoi nage op de knieën!!!) en als hij de arm pakt en de kragen loslaat, wordt het een ippon seoi nage. Tsja, dan zien we meteen waaraan het verwant is, in gewoon Nederlands: een schouderworp.

Toch vind ik hem interessant, hoewel hij in het gewone randori zo ongeveer weg is. Net zoals de staande verwurgingen. En dat vind ik nou net zo leuk. Ik heb al eerder geschreven dat ik het aikido zo veelzijdig vind omdat ze meerdere aanvalsvormen kennen. In het moderne wedstrijdjudo is bijna alleen de standaardpakking nog overgebleven. Jammer! Waarom niet die aanvallen op beide kragen? Waarom - als er al verwurgingen worden aangeleerd - zo vaak de technieken vanuit kantelbewegingen in newaza, terwijl alle kansetsu- en shimewaza in staande positie (tachiwaza) als 'gevaarlijk' worden afgeschreven? Hmmm ik weet dat de meelezende jujituska's nu zullen zeggen: "Erik, je moet nodig een lesje jujitsu gaan doen", want daar word je op je wenken bediend. Haha. Ja, maar hoe waar dat ook is, het is wel goed dat ook de judoka niet afwijzen wat tot hun erfgoed behoort. Dus: wurg je uke eens een keer staande - verras hem eens lekker - en als hij in lichte paniek reageert en wat voorover gaat leunen, maak tai sabaki en knal hem over je rug. Ganseki Otoshi. Bang ippon.

(*Noot: het vraagt een enorme souplesse en kracht in je armen en schouders om hem te doen. We zijn helaas niet zo soepel als Mifune hè...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten