dinsdag 18 november 2014

De IJF en judoka die ook andere 'vechtsporten' doen

Er is wat opschudding in judoland, met name in de Amerikaanse gebieden waar andere 'vechtsporten' als BJJ (Brazilian Jiu Jitsu) en MMA (Mixed Martial Arts) 'booming' zijn. Wat is er aan de hand? De IJF (International Judo Federation) heeft bij monde van de General Secretary, Jean-Luc Rouge, een brief (reminder NB) doen uitgaan naar allen die op de IJF ranking-list staan, dat het hen "niet toegestaan is om deel te nemen aan internationale wedstrijden van een andere vechtsport dan judo."

Heibel in de tent natuurlijk. Als het zo is, want op de IJF site staat er niets over.

De IJF en de judo-zuivering

Nu snap ik volledig dat er binnen de IJF een zuiveringsproces bezig is in de richting van het 'echte' judo van Jigoro Kano. Dat wil zeggen: technisch. Dat de IJF qua commercialisering nog steeds de American Way of Life omarmt en dus alles te koop lijkt, doet de geest van het 'oorspronkelijk judo' ook geen goed, maar allez, na de Tweede Wereldoorlog is judo onder Amerikaanse vlag gaan varen, en dus exit Japanse macht. Toch wil de IJF puur judo en men zegt dat landgenoot Jan Snijders daar veel voor gedaan heeft. Op zich juich ik dat toe.

Waar het evenwel toe heeft geleid, is dat men gaandeweg álle judotechnieken uit het wedstrijdjudo is gaan verbannen die zelfs maar in de verte lijken op andere sporten als worstelen en BJJ. Dus: elke techniek die de benen pakt (of aanraakt) zijn verboden. Die worden helaas dan ook nauwelijks meer geleerd. Ik was laatst met een bevriend judoka de tewaza van het Kodokan judo aan het oefenen en dan snap je waarom de JBN op de techniekposter "op weg naar de zwarte band" alleen nog tai-otoshi vermeldt. Tal van tewaza, waarvan een aantal door Kano zelf is geleerd, zijn in het putje verdwenen, en niet alleen de morote-gari waarvan dan nog terecht werd gezegd dat dit wel erg veel op worstelen lijkt. Maar kata-guruma en sukui-nage zijn écht judo en dat ook die worpen in de IJF zuiveringen moesten sneuvelen, is sneu.

Nu snap ik ook dat judoka die op hoog niveau trainen in andere sporten, of BJJ en MMA er bij doen, daar veel leren. En laten ze daar nu nét leren wat ze in IJF-wedstrijden niet meer mogen! Of waarvan de IJF vindt dat het zelfs niet meer geleerd zou moeten worden?

De IJF als fabriekje van wetten en regels

De IJF ontpopt zich met de nieuwste 'regel' echter steeds meer als een soort juridische fabriek. Zal ook wel typisch Amerikaans zijn, want daar is alles 'legal or not' en/of 'see you in court'.

Maar het is mijns inziens niet goed. Ik hoef geen fan te zijn van Ronda Rousey (eens een verdienstelijk judoka en dochter van Ann-Maria DeMars, Olympisch Kampioen en bestuurslid van de 'Amerikaanse JBN' zogezegd) maar als zij twittert dat dit soort oekazes het wedstrijdjudo kapot maken, kan ik me daar wel iets bij voorstellen, al is zij tegenwoordig gewoon 'vrij' in het MMA. Ik ben het dus met haar eens dat deze nieuwe regels te ver gaan. Je mag best opkomen voor oorspronkelijk judo, maar je mag mijns inziens wedstrijdjudoka niet zo opsluiten in het judo dat je zou verbieden om deel te nemen aan internationale wedstrijden van andere vechtsporten. Je mag er vraagtekens bij zetten, maar verbieden? Komop zeg, de IJF moet geen politburo worden.

De IJF zet bovendien een toon. Een weg van isolement. Natuurlijk gaat de maatregel alleen om internationaal topniveau. De gemiddelde judoka die ook BJJ doet, lijdt er niet onder. Maar de sfeer in de dojo wordt zo vijandig naar andere sporten. Men kan vinden dat MMA te hard en commercieel is (vind ik ook wel) maar BJJ is qua oorsprong zeker judo. Judoka hebben altijd, in de hele geschiedenis, ook aan karate, ju-jitsu en aikido gedaan. En daarvan zegt iedereen dat het goed is, want daar leer je van voor je judo. Is ook zo, ik weet dat uit ervaring. Die open houding moeten we houden in het judo. Leren van elkaar, het goede overnemen. Jigoro Kano deed niet anders en beschouwde Morihei Ueshiba niet als vijand of concurrent.

Geen isolement maar openheid

Hopelijk gaan er verstandige mensen in de judowereld de IJF overtuigen dat de grens met steeds maar nieuwe en beperkende regeltjes wel bereikt is. Niet alleen voor deze maatregel - als de soep zo heet gegeten wordt als hij nu wordt opgediend - maar ook in het algemeen. Het herstel van het judo van Jigoro Kano wordt niet gediend met uitsluiting, maar openheid voor het goede wat anderen leren. Een goede judoka of judo-organisatie weet dan vervolgens zelf wel te analyseren wat vervolgens compatibel is met de ware geest van het judo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten