zondag 4 december 2016

Waarom onze randori niet het complete wedstrijdjudo leert

We weten allemaal dat we het in een wedstrijd niet per se redden als we alleen maar focussen op de ene ippon-worp. Heel vaak krijgen judoka de ippon als ze hem niet helemaal verdienen (te weinig snelheid, te weinig controle) maar soms ook omgekeerd: je denkt een ippon te hebben en je krijgt een waza-ari of zelfs een yuko.
In elke dojo wordt daarom geleerd om het dan op de grond af te maken. Super snel vanuit de controle van de worp doorgaan naar de controle van een houdgreep of zelfs een klem of verwurging. Om dan de tijd vol te maken en zo te controleren dat de scheidsrechter niet meteen matte geeft. 

Waarom gebeurt het in wedstrijden desondanks heel vaak niet? Judoka weten niet de overgang te maken naar de grond, gesteld dat ze na een worp hun eigen balans hielden...
Iemand vertelde eens: dat komt omdat onze randories niet de echte wedstrijdsituatie weergeven. Niet alleen omdat er geen scheidsrechter bij is. Niet alleen omdat het nu eenmaal randori tachi waza is, en niet newaza. Heel simpel: ga vooral niet op een mat vol andere judoka door in newaza. Een gewone staande randori betekent continu weg-bewegen van andere bewegende judoka die elkaar willen werpen. Ga jij dan op een volle mat even lekker door in je controle, maak je een dikke kans om anderen over je heen te voelen struikelen. Randori tachi waza is: snel opstaan als je valt, voor je eigen veiligheid.

Realistische wedstrijdtraining is niet alleen een randori met scheidsrechter, maar ook met alle ruimte op de mat. Dan kun je leren om door te gaan en compleet gecontroleerd judo uit te vechten. Tsja, als je het niet leert in de dojo, is het op de wedstrijdmat een kwestie van nadenken en niet van routine. Zo verliezen heel wat judoka hun match onbedoeld. Men zou het gewoon moeten proberen. De andere judoka leren ook van kijken hè... (Mitori geiko)

Overigens: als je eenmaal op de grond bent aangekomen, heb je twee 'tegenstanders'. Als je niet leert om continu verder te bewegen tot het osaekomi-teken wordt gegeven, denkt de scheidsrechter al snel dat er niks meer gebeurt. Hij kan het (wellicht) niet goed zien en dan is matte het armoedebod wat er op volgt. Ook die strategie zou misschien geleerd moeten worden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten