zondag 23 april 2017

Uke die tegenwerkt? Het zou niet moeten kunnen...


Sommige judoka vragen wel eens: "werkt die of die techniek ook als uke tegenwerkt?" Men bedoelt dan, als degene die werpt extra kracht moet zetten omdat uke weerstand biedt, terugvecht alsof hij wedstrijdjes maakt? Hmmm...

Een judoka die uke is en tegenwerkt, is in feite iemand die probeert te verhinderen dat tori aan het trainen is. Hij is eigenlijk een zak (zo voelt hij soms ook, als een zak aardappelen) omdat hij verhindert dat de ander iets kan leren, en wat de leraar/sensei op dat moment aan het uitleggen/aanleren is. Als uke tegenwerkt, en daarin slaagt, verpest hij de les. Daarom noemen we degenen met wie we trainen ook 'partners' en geen 'tegenstanders' of 'vijanden'. Tegenwerken en weerstand bieden is tegenstander-spelen.
.
Als je in het gewone leven in een gevechtssituatie verzeild raakt (op straat bijvoorbeeld) is al één van de lessen dat het niet verstandig is om de held uit te hangen of verzet te plegen. Arrestanten weten dat. Hoewel je een risico-inschatting kunt maken, en denken dat in 90% van de gevallen verzet en tegenwerking resultaat heeft, keert het zich wel enorm tegen je als het minder dan 90% is en je dus je verzet terugkrijgt. Arrestanten weten dat als ze zich verzetten tegen oom agent.... zo is het op de mat ook, echt tegenwerken is niet ongevaarlijk voor uke, bij het vallen, en het nemen van de techniek. Bij een training moet je in je rol blijven en niet denken dat je dan ook nog moet winnen. Dat gebeurt dan namelijk niet, je bent dan alleen maar een lastpak.
.
Bovendien is trainen op de mat geen zelfverdediging. Je bent partners en hebt het beste met elkaar voor. Je wordt niet beroofd of echt aangevallen (nog los van het feit dat de rol van tori helemaal niet de aanvalsrol is, dat is uke's taak...)

Aangezien het doel van tori's actie is: samen veilig trainen en niet om uke af te maken, is het onzin voor uke om weerstand te bieden. Er is namelijk niets om weerstand tegen te bieden, hoe zou je je kunnen verzetten tegen iemand die niets tegen jou heeft, en je geen enkel kwaad wil doen?
.
Tegenwerken? Het zou niet moeten kunnen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten