zondag 9 november 2014

Innerlijke houdingen (5) Heijoshin 平常心

Begin 2012 had ik een serie blogjes over innerlijke houdingen bij het trainen: Muga-mushin 無我無心, ,Zanshin 残 心, Metsuke 目付 en Junanshin 柔軟心. Kijk maar eens terug als je wilt.

Heijoshin 平常心 is een vijfde houding die in de klassieke budo heel belangrijk is. Het gaat allemaal om een mindset waarmee we op de mat stappen en die heel bepalend is voor of we slagen in onze doelen of niet. Alle vijf wel interessant al zeg ik het zelf.

Uiteindelijk gaat het bij al die geestelijke houdingen om 'rust'. Een geest die kan rusten en niet heen-en-weer geslingerd wordt door onrust, blikken die rondgaan, ongeconcentreerdheid, eigen dwanggedachten, chaos. Heel veel judoka interesseert dat uiteraard geen bal. We zien ons al zitten, als mediterende wezens die een beetje stil gaan zitten doen als sensei Kiotsuke (気を付) zegt. Nee, judoka doen niet aan dat 'zweverige gedoe' waar we aikidoka mee identificeren, of zen-monniken (al hebben die soms wel waardevolle lessen, zie het blogje van vorige week). En uiteraard voelen we ons allemaal wel eens opgefokt of zijn we nijdig of agressief, op en buiten de mat. O ja, en judo is net als alle andere Japanse 'sporten' goed tegen ADHD en zo. 

Onrustig is ons hart en gevoel (shin 心) en op zich willen we wel dat die onrust stopt. Afreageren helpt niet echt, maar ja... we willen toch wel lekker knokken en een beetje zelfvertrouwen krijgen, of niet?

Dan mogen we verlangen naar Heijoshin 平常心.  
  • Hei 平 is: vrede, vredig. 
  • Jois: constant, gelijkmatig. 
  • Shin 心is dus: je hart/gevoel.  
Heijoshin is dus: een constant vredig gevoel. Niet zweverig in slaap vallen natuurlijk, maar wél weg met al die onrust. Eigenlijk wel heel lekker, of niet? Normale mensen voelen zich veel gelukkiger zonder opgefokte stress. Met zo'n houding ga je wél lekkerder judoën waarschijnlijk...

Het lukt ons niet zo gemakkelijk. Helaas. Wij vallen ten prooi aan allerlei onbeheerste gevoelens die ons beheersen. Dat zijn in de klassieke budo de 'vier verboden' houdingen, de shikai (四戒) genoemd: letterlijk: 'vier dingen die niet mogen'. Het vermijden van deze shikai geeft rust, en als het ons lukt om die permanent uit ons leven te bannen, dan hebben we hei-jo-shin... een taai gevecht, erger dan de ergste tegenstander.


ik bedoel: ga er maar aan staan, hajime !

Vanaf volgende week steeds één van de shikai op dit weblog. Stay tuned.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten