dinsdag 29 september 2009

Seiryoku zenyo in kata

Het principe van seiryoku zenyo / maximale efficientie, luistert heel nauw in relaties tussen mensen. Met jezelf en het welzijn van anderen.

Misschien komt dat nog wel het duidelijkst naar voren in de kata. Kata zijn relaties tussen twee personen die de technieken uitvoeren als een eenheid. Juist dan komt het er op aan, om het eigen ikje op de tweede plaats te zetten, ten gunste van de partner. Alleen dan kan de techniek met maximale efficientie worden uitgevoerd. En dat dus niet omdat dat zo moet, maar omdat het onmogelijk is om het überhaupt te doen zonder. Dus, omwille van de efficentie, moet ieder samenwerken met zijn/haar partner voor het wederzijds welzijn van elkaar, of ophouden omdat het nooit gaat lukken anders, en je je energie verspilt.

Zo is het ook met vriendschap, romances, en iemands gezondheid. Als we de impuls niet onderdrukken van ons egoïsme, en geen aandacht hebben voor de partner (een vriend, geliefde, of ons lichaam) zal het altijd uitlopen op waardeloze relaties, gekwetste gevoelens en chronische ziekten.

Aldus hangen de principes van jita kyoei en seiryoku zenyo méér met elkaar samen dan oppervlakkig bezien zou lijken. In een fel gevecht kan dat nog worden vergeten. Als je kata doet, moet je anders op de mat gaan staan. Niet zonder de principes diep in je hart gegrift.

(Geinspireerd door/vertaald uit een post op het judoforum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten