zaterdag 24 juli 2010

Judo brengt mensen bij elkaar in Jeruzalem

De zachtmoedige weg van het het judo raakt de jeugd in Jeruzalem

Yasuhiro Yamashita en Kosei Inoue (beiden Olympische kampioenen) hebben een judo training verzorgd voor Israelische en Palestijnse kinderen in Jeruzalem vorige maand, in de hoop daarmee de het samenleven van de mensen aan beide kanten van het langlopende conflict te stimuleren.

Het gebeuren was georganiseerd door de “Solidarity of International Judo Education”, een nonprofit-organisatie geleid door Yamashita. (Noot: Yamashita, die niet herkozen werd in de "Education commission" van de IJF, werkt nu dus in deze organisatie. (www.npo-jks.jp Japans maar plaatjes zeggen ook wat).

Ongeveer 50 kinderen werden onderricht over het belang van "yawara no michi" (de weg van judo, of letterlijk: de weg van de zachtmoedigheid). De belangrijkste principes van de filosofie: respect voor elkaar.

Om die les te illustreren, vertelde Yamashita de kinderen over de Egyptische atleet Mohamed Rashwan, die verloor om het goud tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles van 1984 nadat hij ervoor koos om het geblesseerde been van zijn tegenstander niet aan te vallen. Rashwan’s tegenstander was Yamashita...

"Please, word een zachtmoedige persoon die niet alleen sterk is in het judo, maar ook in je hart," zei Yamashita.

Inoue, die tegenwoordig in Engeland woont, sprak in het Engels toen hij de kinderen judo techniek leerde, en demonstreerde enkele van zijn favoriete bewegingen – inclusief de uchimata die hij toepaste om Olympisch goud te winnen in Sydney 2000.
Helaas waren enkele Palestijnse kinderen niet in staat de les bij te wonen vanwege de reisbeperkingen die de Israelische autoriteiten op die dag hadden uitgevaardigd.
Een 13-jarige Palestijnse jongen die de les meemaakte zei: "Ik hoop dat mensen elkaar kunnen respecteren, ook als hun godsdienst en ras verschillend is."

Kijkend naar het gebrek aan mogelijkheden om Israelische en Palestijnse kinderen met elkaar te laten communiceren, zei Yamashita: "Ik geloof dat vandaag een stap voorwaarts is gemaakt om beide kanten met elkaar in verbinding te brengen."

artikel door Kenji Kato en Yomiuri Shimbun

Onderstaand filmpje geeft de beelden erbij. In het Japans gesproken en ondertiteld, maar het plaatje zegt soms meer dan de woorden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten